Dupla oroszleckével indul az idény a BL-ben • SportTV

Dupla oroszleckével indul az idény a BL-ben

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 12. 11:26    
Olvasási idő: 2 perc

Útjára indul a nőknél új rendszerű kézilabda Bajnokok Ligája-sorozat, s őszintén reméljük, a különleges viszonyok között ez az út el is éri a végét, nem úgy, mint a legutóbbi kiírás. Két képviselőnk, az ötszörös bajnok, a legutóbbi három befejezett sorozat győztese, a Győri Audi ETO egy cseppet sem veszélytelen újonc otthonába látogat, az FTC-Rail Cargo Hungaria pedig azzal az együttessel küzd meg, amelyik a két legutóbbi alkalommal a végállomást jelentette számára. Az ellenfelekben közös, hogy mindketten a legutóbbi olimpiai bajnok Oroszország klubcsapatai, persze erős nemzetközi „támogatással”…

A legutóbbi, idén februári BL-középdöntős meccsen is dajnos a vendég Rosztov jobb volt a Fradinál (29–26); (Fotó: fradi.hu)me

CSZKA MOSZKVA–GYŐRI AUDI ETO

Reméljük, az orosz BL-újonc elleni mérkőzés is győri ünnepléssel ér véget (Fotó: gyorietokc.hu)

A győriek ellenfele a legfrissebb, legújabb rivális. Fiatalabb nem is lehetne, hiszen tavaly hozták létre a patinás klub női kézilabda szekcióját. (A korábban BEK-győztes férfiakból lett a Csehovszkije Medvegyi)  A csapat első bajnoki idényét a harmadik helyen zárta, pontosabban az a sorozat is félbeszakadt, de hivatalosan áprilisban a szövetség véglegesítette a részállást és a Rosztov-Don hivatalosan bajnok lett, a CSZKA meg harmadik.) A csapat edzője a dán Jan Leslie, két olimpiai bajnoka is van, az egyaránt irányító  Darja Dmitrijeva és Jekatyerina Iljina személyében és a légióslista is márkás: a brazil kapus Chana Masson, az északmacedó jobbszélső Szara Risztovszka, a dán beálló Kathrine Heindahl és a balátlövő svéd Sabiona Jacobsen. Az átigazolási időszakban sikerült szerződtetni a fő honi rivális Rosztovból a kapus Anna Szedojkinát és a jobbszélső Marina Szudakovát.
A győriek kellő tisztelettel vannak ellenfelük iránt. „Teljesen más mérkőzésre és menetelésre számíthatunk most, mint az elmúlt néhány szezonban, amikor viszonylag könnyebb ellenfelekkel kezdtük meg az őszi BL-sorozatot. Most egy top európai csapathoz utazunk, és komoly meccsre számítunk még akkor is, ha egy újoncról van szó, azonban aki az orosz bajnokságban második helyezett és komoly európai terveket szövöget, azt nem lehet félvállról venni. Nem találkoztunk még ezzel a csapattal, ezért okozhatnak meglepetéseket, de felkészültünk, és nem lehet más a célunk, mint a győzelem” – nyilatkozta Danyi Gábor a klubhonlap gyorietokc.hu-nak.

FTC–ROSZTOV-DON

Noha a küzdelmek ott is félbeszakadtak, a Rosztov-Dont mégis bajnokká nyilvánította az idén is az orosz szakszövetség (Fotó: handball.-planet.com)

Amennyire új ellenfél a CSZKA a Győrnek, a Fradi olyan jól ismeri a Rosztovot – mondhatnánk: sajnos… A Don menti alakulat verte ki ugyan 2018-ban és 2019-ben is a BL-ből, egyaránt a kieséses szakasz első körében, azaz a negyeddöntőben. Ez már a két csapat 11. kupacsatája lesz, a 2012-es KEK-kupa-nyolcaddöntőtől (abban az idényben a Fradi nyerte el a trófeát) az idén februári BL-középdöntőig bezárólag. Az összmérleg nyelve jelentősen az oroszok javára billen: 1-1 Fradi-siker és döntetlen mellett a doniak 8-szor nyertek, csak a BL-ben 1 döntetlen, 7 Rosztov-győzelem szerepel az eredménylistákon.
A nemrég kezdődő bajnokságokban mindkét csapat megnyerte összese mérkőzését, ez a Fradi esetében
kélt, a Rosztovéban három győztes mérkőzést jelent.
Emily Bölk, az FTC német klasszisa a következőket válaszolta a fradi.hu állítására, hogy ez a találkozó nehezebb lesz, mint a két győztes bajnoki az idényben: „Igen ez abszolút így van. Azt gondolom, hogy ebben az évben a Bajnokok Ligájában játszó minden csapat nagyon erős lesz. Annak is örülök, hogy már másodszor játszhatok a BL-ben és több tapasztalatot szerezhetek. Sőt annak is örülhetünk, hogy egyáltalában nemzetközi meccseket tudunk játszani ebben az időszakban. Szóval, a Rosztov nagyon nehéz ellenfél lesz, de mi mindent meg fogunk tenni, ami tőlünk telik. Mindenki nagyon izgatott a meccs  előtt a csapatból.”
A mérkőzést szurkolók is megnézhetik a helyszínen, az Érd Arénában, a megfelelő egészségügyi előírások (kézfertőtlenítés, maszkviselés) szigorú betartásával.

NŐI KÉZILABDA BL, csoportkör. Sport 15:15  HBK CSZKA Moszkva–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András); Sport1  17:45  FTC-Rail Cargo Hungaria–HK Rosztov-Don (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)