Magyar válogatottak napja a Bundesligában • SportTV

Magyar válogatottak napja a Bundesligában

2020. 10. 03. 11:33    
Olvasási idő: 2 perc

A Bayern váratlan bajnoki botlása után különösen érdekes, hogy ez eleve vetélytársaknak tartott csapatok hogyan szerepelnek. A szombati fő játéknapról a Dortmund és a Lipcse mérkőzését közvetítjük élőben és a potenciális élcsapatok közül a Leverkusen aktuális találkozójáról is mutatunk egy szűk félórás összefoglalót. Ha az edzők úgy akarják, három, de lehet, hogy „csak” két válogatottunkat is megmutat(hat)juk a közelgő Eb-pótselejtező és NL-forduló előtt.

Sallai Roland – fehérben, képünkön Emre Cannal küzd – négyszer játszott a BVB ellen, kétszer APOEL-, kétszer Freiburg-játékosként , de még nem volt győztes csapat tagja. Nagy bravúr lenne, ha most jönne össze először (Fotó: Getty Images)

DORTMUND–FREIBURG

Nemcsak a Bayern botlott az előző játéknapon, hanem a BVB is otthagyott három fontos pontot Augsburgban. A hét közben a fekete-sárgák ugyan nagy harcra kényszerítették a rekordbajnokot a szuperkupában, de az a meccset is elbukták, azaz az önbizalomszerzés (-karbantartás?)  miatt is fontos lenne számukra a három pont otthon tartása.
Favre mester a szerdai kupaküzdelemre hatot cserélt a kezdőjén, most folytathatja a rotációt. Pesze, ehhez az kell, hogy a közben megfázó Bürki és Sancho  felgyógyuljon és bevethető legyen.
A Freiburgban Sallai Roland fix kezdőemberré vált erre az idényre, nem kérdés, hogy Christian Streich ismét bizalmat szavaz neki. Mi több, az is lehet, hogy egyáltalában nem változtat sem kezdőcsapatán, sem játékrendszerén. Az Augsburg ugyanis a fekete-erdeiekéhez hasonló 4-4-2-vel volt eredményes a múlt héten a Dortmund ellen. Elképzelhető, hogy a mester 3-4-3-ra vált, de ebben az esetben is válogatott játékosunknak biztióosnak tűnik a helye a középpályás kvartettben.

Kapcsolódó

DORTMUND–FREIBURG örökmérleg

Összesen: 43 mérkőzés–28 Dortmund-győzelem–11 döntetlen–4 Freiburg-győzelem/ 89–42-es gólkülönbség. Ebből Dortmundban: 21–17–3–1/ 48–16
A Bundesligában: 21–17–3–1/ 47–16. Dortmundban a Bundesligában: 20–16–3–1/ 46–15
A legutóbbi mérkőzés: Dortmund–Freiburg 1–0 (1–1). Gólok: Sancho (Bundesliga, 2020. 6. 13.). A legutóbbi három dortmundi mérkőzés: 1–­0 (2019-20, Bl1), 2–0 (2018-19, Bl1), 2–2 (2017-18 Bl1). A legutóbbi Freiburg-győzelem Dortmundban: 0–2 (Bundesliga, 2001. 10. 21.)

A két élő meccs között kb 25 perces összefoglalót láthatnak a Stuttgart–Leverkusen találkozóról.

LEIPZIG–SCHALKE

Gulácsi véd egy veszélyes Schalke-szabadrúgást egy évvel és egy héttel ezelőtt a Red Bull Arenában. Az a meccs ugyan 1–3-mal ért véget, de a magyar válogatott kapus már négyszer is „lenullázta” a gelsenkirchenieket (Fotó: Getty Images)

Az effektív bajnokesélyesek közül két játéknap után a Lipcse áll a legjobban, 4 pontjával a 4. helyen található a táblázaton. Gulácsi nyilvánvalóan kezd, Orbánnak úgy tűnik, nem jut hely a védelmi trióban, Nagelsmann változatlanul maximálisan bízik a Klostermann, Upamecano, Halstenberg hármasban. Elöl azomban elképzelhetó váltás: ha Poulsen hajlítóizom-problémái nem jönnek rendbe, a török Trabzonsporból igazolt norvég csatár, Sörloth először kezdhet a csapatban. Ha Haidara kezd „hatosként”, elképzelhető Mukiele vagy Heinrichs bevetése a középpálya jobb oldalán.
A Schalkében elfogyott a bizalom David Wagner iránt, igazából csak az „új seprű jól seper” sztereotípiában bízhatnak a gelsenkircheniek. Kérdés, az új mester, a német U20-válogatottól elcsábított Manuel Baum mennyire nyúl bele „három napos edzőként” elődje csapatába. Egy helyen kénytelen lesz: Kabak ugyanis múlt heti kétsárgás pirosa miatti eltiltását tölti, így a Bayern elleni hibaözön miatt a csapatból kimaradó Nasztaszics visszakerül a védelem tengelyébe.  Serdar combsérüléssel küszködik, ő emiatt nem biztos, hogy kezd. Nem könnyű az új mester helyzete, a gödör igen mély, január 28. óta nem nyert bajnokit a Schalke…

Kapcsolódó

LEIPZIG–SCHALKE örökmérleg

Összesen: 8 mérkőzés–4 Leipzig-győzelem–2 döntetlen–2 Schalke-győzelem / 13–8-es gólkülönbség. Ebből Lipcsében: 4–2–1–1/ 6–5.
A Bundesligában: 8–4–2–2/ 13–8. Lipcsében a Bundesligában: 4–2–1–1/ 6–5.
A legutóbbi mérkőzés: Schalke–Leipzig  0–5 (0–1). Gólok: Sabitzer, Werner, Halstenberg, Angelino, Forsberg (Bundesliga, 2020. 2. 22.). A legutóbbi három lipcsei mérkőzés: 1–3 (2019-20, Bl1), 1–1 (2018-19, Bl1), 3–1 (2017-18, Bl1). A legutóbbi Schalke-győzelem Lipcsében: 1–3 (Bundesliga, 2019. 9. 28.)

FENERBAHCE–KARAGÜMRÜK

A Fener meccse mindig érdekes – bár az elmúlt évadban „történelmi mélypontra” zuhant a csapat azzal, hogy még Európába sem jutott ki – , ám még több figyelmet kell fordítanunk a Karagümrükre. A klub hat esztendő híján százéves, most harmadszor szerepel a legjobbak közt, egyszer egy négyéves periódust töltött (1959–63), majd egyéves átszállót váltott (1973–84) az élvonalba, most 36 év után jutott vissza. Nem könnyen, 5. lett az 1. Ligben, azaz a másodosztályban, aztán kétlépcsős osztáyozón került fel. A keret összetétele éppoly nemzetközi, mint bármely török él- vagy középcsapaté: 33 fős kontingensből 16 a légiós, akik közül 2-2 szlovén, szenegáli és chilei akad, a másik 11 különböző országokból érkezett. Sőt, ha a kezdőt vizsgáljuk, a múlt heti, a bajnok Basaksehirt 2–0-ra legyőzó csapat kezdőjében mindössze két török és 9 külföldi futballista volt. A legnegyobb nevúek érdekes módon dél-amerikaiak és védők: Enzo Roco tagja volt a jubileumi, százesztendős Copa Américát megnyerő chilei csapatnak 2017-ben, Lucas Biglia – évekig Juhász Roland csapattársa az Anderlechtnél  – pedig világbajnoki ezüstérmes 2014-ből. A csapatot egyelőre viszi az újoncok lendülete: a Matalyasport 3–0-ra verték meg a nyitó napon, majd ikszeltek Gaziantepben, és a bajnokverés egyenesen a táblázat tetejére repítette őket. Az igazi erőpróba persze szombat este vár az újonc listavezetőre a Sükrü Saracoglu Stadionban…

 

BUNDESLIGA, 3. forduló. Sport1 15:15  BV Borussia Dortmund–SC Freiburg (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 18:15  RasenBall Leipzig–FC Schalke 04 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor).
SÜPERLIG, 4. forduló. Sport2 18:00  Fenerbahce SK–Karagümrük (kommentátor: Petur András)