Egy feledhetetlen szezon képei • SportTV

Egy feledhetetlen szezon képei

2018. 04. 16. 15:01    
Olvasási idő: 4 perc

Az alapszakasz már véget ért, ezért összeszedtünk, milyen okokból fogunk nagyon sokáig emlékezni a 2017-18-as szezonra. Szép kis lista lett belőle, de érdemes végigolvasni. Ráadásul a rájátszás még csak most kezdődik.

Több szempontból is örökre emlékezetes lesz az NBA 72. szezonja, remek produkciók, csodás történelmi tettek és hihetetlen események zajlottak. Egy kis gyűjtés.

LeBron 33, 15, 82, 31000, 8000, 8000, 867
A 33 éves LeBron James 15. NBA-szezonját játssza, és talán jobb, mint valaha, ezekről mi is sokat írtunk. Legyünk őszinték, így sem lesz MVP Harden miatt, de pályára lépett mind a 82 alapszakaszmeccsen, ezeken pedig csaknem 37 percet átlagolt. Megdöntötte Michael Jordan csúcsát, több alapszakaszmeccsen dobott már zsinórban legalább 10 pontot, mint A levegő ura, aki 866-on. Minden idők legfiatalabbjaként megszerezte 31 ezredik pontját is, és a liga első játékosa lett, aki 30 ezer pont mellett legalább 8000 lepattanót és 8000 gólpasszt hozott össze karrierje során. Egyébként a fél csapatot kicseréltek a sztár mellett, és egyedül vitte a hátán a csapatot. Az új csapattársakkal kapcsolatban csak a Ponyvaregényt idéznénk meg: Örülünk, LeBron? Ja, és akkorákat zsákolt, amekkorákat előtte még 33 éves játékos nem nagyon.

James-üzlet
Sokan találgatják, LeBron James elviszi-e, és ha igen, hova a tehetségét 2018 nyarán. Egész szezon során téma volt ez, viccelődött vele Antetokounmpo, helyeztek ki hirdetést Philadelphiában és Los Angelesben, de New Yorkban is látták, sokan pedig Houstonra tippelnek. Várjuk a választ, csak ha elmegy Cleveandből, ne élő adásban jelentse be, könyörgünk!

A Szakáll
Nyugodjon meg mindenki, James Harden lesz az MVP, aki csapatával, a Houston Rockets-cel magabiztosan megnyerte az alapszakaszt, pontkirály lett, és mellé kiosztott meccsenként 8,8 gólpasszt, továbbá leszed 5,4 pattanót. Köszi!

Westbrook második tripla-dupla szezonja
Az alapszakasz végére csendben történelmet írt Russell Westbrook, picit ráment a pattanózásra az utolsó meccseken, és az NBA első játékosa lett, aki két szezonban is összehozta a tripla-dupla átlagot. Olyannyira fókuszált, hogy az utolsó meccsen nem is akart pontot dobni, csak lepattanót szedett, és gólpasszokat osztott (6 pont, 20 pattanó, 18 gólpassz). Az NBA történetének első játékosa, aki mind a 29 másik csapat ellen mutatott már be tripla-duplát. Ő lett a gólpasszkirály is. Miből vagy, Russ?

Zseniális újoncok
Jó „anyag” debütált a ligában. Régen láttunk már olyan újoncgenerációt, amelyben azonnal két olyan játékos volt, aki egy gyengébb szezonban akár All-Star is lehetett volna. Az egyik Ben Simmons, aki zsebelt be jócskán bókot, és mi neki adjuk az Év Újonca díjat, a másik Donovan Mitchell, aki meglepetéscsapatot csinált a Utah Jazzből, és 20 pont felett átlagolt. Az 1/1-es Markelle Fultz alig játaszott sérülés miatt, de megvillantotta a potenciált, minden idők legfiatalabb tripladuplázója lett, épp a másik újonc, Lonzo Ball csúcsát döntötte meg a szezon végén. Simmons, Mitchell, Fultz és Ball mellett Kyle Kuzma, Lauri Markkanen és Jayson tatum is szép karrier előtt áll. Hajrá, srácok! A rájátszásban is bekezdtek.

Rengeteg sérülés
Gordon Haywarddal kezdődött, DeMarcus Cousinsszal és Kristaps Porzingisszel folytatódott, majd Kyrie Irvinggel zárult. Sorra dőltek ki az All-Starok. Bővebben minderről a mi cikkünkben és Tőrös Balázs vlogjában olvashattok és hallhattok. Sajnos bőven volt miért és kikért könnyeket ejteni.ű

A Leonard-szappanopera
Meglepő, hogy a San Antonio Spursszel egy témakörben említjük a szappanopera szót, de Kawhi Leonard helyzetére nem tudunk mást mondani. Fogalmunk sincs, csak sejthetjük, mi a valóság, milyen állapotban van, és miért nem játszik. 9 meccsen lépett pályára az alapszakaszban, és úgy tűnik, a rájátszásban sem lesz bevethető. Sajnálatos, mert amellett, hogy a texasiak nem olyan jók nélküle, az egész ligának hiányzik egy jó Leonard.

A Sixers-feltámadás
A Philadelphia 76ers az elmúlt négy szezonban pocsék volt. Tavaly 28 győzelmet ért el, előtte 10, 18 és 19 győzelme volt. Azonban a fiatal csikócsapat összeállt, a 2017-es és 2016-os 1/1-es draft pick (Simmons és Fultz is, de főleg Simmons) beépült, Joel Embiid All-Star lett, és a keret többi tagja is szimpatikus, kiválóan illik a csapat játékához. Keleti harmadik hely lett az eredménye, 63,4 százalék, 52-30-as győzelmi mutatót hoztak össze, aminél jobbat legutóbb a 2001-ben döntőző Allen Iverson féle Sixers tudott csak. Szerintünk innen van még felfelé út.

A csodás Nike-mezek
A Nike megkapta és megcsinálta a pipás mezeket, amelyeken először az NBA történetében reklám is helyet kapott. Ha másért nem, a Utah Jazz City Edition napsütéses mezéért már megérte ez a deal. E sorok írója bevallja, szerelembe esett, mikor ezt meglátta.

Az új All-Star meccs
A reform megérte, mi pedig megírtuk. Sokat beszéltek róla, milyen jó, hogy volt tétje a meccsnek, és hát LeBron James olyan lebronosan lett MVP. Köszönjük, NBA, hogy kitaláltátok!

Hosszabb alapszakasz
Kevesebb back-to back meccs, picit hosszabb alapszakasz, több játéknap. Imádjuk ezt a sportot és ezt a ligát, úgyhogy örültünk neki.

Igazolások
A Cleveland Cavaliers belement, hogy szétrobbantja az elmúlt négy év csapatát LeBron James körül. Az Irving, Thomas trade-del kezdődött, arról sokan és sokfélét beszéltek, azzal nem jutott előrébb a Cavaliers, maximum azért, mert továbbadhatta az ott kapott játékosokat, hogy tovább építkezzen. A playoff első körének első meccse alapján még mindig lesz hova érni, de az alapszakasz finisiében működtek az új fiúk. Blake Griffin Detroitba költözött, Dwyane Wade hazatért a Heathez.

Erős londoni meccs
Az európai szurkolók már előre nyalogathatták az ujjukat a londoni NBA-meccs miatt, és az alapszakasz vége után ez különösen igaz. A keleti 2. és 3. lépett pályára az O2-ben.

Tankcsata
A szezon végéig tankoltak a sereghajtók, arra törekedtek, hogy minél rosszabb eredménnyel zárják az alapszakaszt. Jövőre megreformálják a draftrendszert, most még megéri ligautolsónak lenni, és várni az egyébként ígéretesnek tűnő 2018-as évjáratot.

Utálták a bírókat
Egész szezonban elégedetlenkedtek a játékosok a bíráskodás miatt, még meetinget is összehívtak az All-Star-szünetben. LeBron Jamest először állították ki karrierje során, Kevin Durantot pedig ötször szórták ki reklamálás miatt.

Kobe Bryant Oscarja
Decemberben visszavonultatták a mezét egy varázslatos ceremónián, majd az ott is levetített kisfilmjével februárban Oscar-díjat kapott. Van élet az NBA után is, ha ügyes az ember.

40-esek klubja

Vince Carter, Manu Ginobili és Jason Terry is negyven felett csillog még a ligában. Ginobili konkrétan meccsnyerő, húzóembere a Spursnek, 30 alkalommal dobott legalább 10 pontot a szezonban, zsákolgatott, meccsnyerő triplát dobott, egyszóval mindent, amit a 25 éves Ginobili is csinált egykor. Carter is kétszer 20 pont fölött szórt, és nyolcszor elérte a 10 pontos határt, míg a 10 pont Terrynek is sikerült ez ötször.

Hollywodi történet

Andre Ingram 32 évesen kapta meg a lehetőséget, hogy bemutatkozhasson az NBA-ben, és a Lakers hátvédje rögtön 19 ponttal debütált. Szép történet az övé, ami PR-nak sem utolsó, nem csoda, hogy minden pillanatát kamerák rögzítették onnantól kezdve, hogy közlik vele, a G-ligából a nagyok közé kerül.

Vallomások
Nagyon büszkék lehetünk DeMar DeRozanre és Kevin Love-ra. Előbbi depressziójáról, utóbbi egy pánikrohamáról írt őszintén a The Players Tribune-on. Be kell látni, a csúcsra járatott sztársportolók is emberek, nekik is vannak gyengeségeik, még ha milliókat is szórakoztatnak, és a földkerekség legjobb kosárlabdázói közé tartoznak.

És a rájátszás csak most kezdődött, várunk még érdekességeket!

(Sport TV)