Wade-et alulértékelték, de már több, mint egy kosaras • SportTV

Wade-et alulértékelték, de már több, mint egy kosaras

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 04. 11. 13:28    
Olvasási idő: 6 perc

Dwyane Wade 16 szezon, és egy búcsúturné után végleg visszavonult. Korábban senki sem gondolta, hogy ekkora játékos lesz, mindig kicsit aluláértékelték, egészen 2006-ig. Pedig ő több egy átlagos kosárlabdázónál, élettörténete tele van buktatókkal, soha senki nem gondolta, hogy idáig juthat. Ráadásul a saját édesanyját is ő hozta le a drogokról.

Sokkal több, mint "csak" egy kosárlabdázó. (Fotó: Michael Reaves/Getty Images)

Egyfelelől szomorú, másfelől felemelő estéje volt 2019. április 9-én az NBA-nek. A Dallas Mavericks és a Miami Heat is elbúcsúzott történetének legfontosabb és legjobb játékosától. Dirk Nowitzkitől az American Airlines Center (Ezt Moncz Attila kollégánk nagyon szépen megénekelte), Dwyane Wadetől pedig az American Airlines Arena közönsége búcsúzott könnyek között.

De már a műsor előtt kerültek fel videók a Miami Heat twitter-csatornájára:

Az azért nem rossz ajánlólevél a visszavonulás utáni életre, ha Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke is búcsúvideót küld az embernek.

Pedig Wade-del ez történt. Ehhez hozzártartozik, hogy Obama, bár nem Chicagóban született, onnan indult politikai karrierje. Wade is a Szeles Városban nőtt fel.

Az első atombombát egyébként még amerikai idő szerint kedd reggel a Budweiser dobta le egy videóval, amiben azt mutatják be, mennyivel több Wade, mint „csak” egy kosárlabdázó.

A kosaras egész szezonban mezeket cserélt az ellenfél legjobbjaival, hogy azokat a végén összegyűjtse, és az otthonában helyezze el. Öt helyet azonban a Budweiser tartott fenn magának, és erre a helyre kapott 5 ruhadarabot a kosaras:

  • Egy saját maga által varrt ruhadarabot Merrilyn Beard-Brelandtól, akinek karácsony előtt leégett a háza, és mindent elveszített. Wade, mikor meghallotta ezt, a családjával együtt elvitte egy nagybevásárlásra.
  • Egy diplomaátadón viselt ruhadarabot Tamara Johnsontól, akinek az egyetemi ösztöndíját Wade fizette az alapítványán keresztül.
  • Joaquin Oliver kosaras-mezét testvérétől Andrea Olivertől. Joaquin a parklandi lövöldözésben halt meg, és mikor a kosaras megtudta, hogy Joaquin Wade-rajongó, felírta a nevét a cipőjére a következő Heat-meccsen, és emléket állított egykori szurkolójának.
  • Danny Arzutól egy öltönyt, amit az első állásinterjúján viselt. Őt megváltoztatta a Wade-del való találkozás, és változtatátt az életén, kitőrt abból a rossz közösségből, ahol addig élt.

Végül az édesanyjától JoLinda Wade-től egy köntöst, amit a fiától kapott.

Az anyja drogfüggő volt, többször ült börtönben, és a fia mentette meg az életét azzal, hogy egyszer, még főiskolás korában elvitte egy templomba.

„Sokkal büszkébb vagyok arra az emberre, akivé váltál, mint a kosárlabdázóra. Te több vagy a kosárlabdánál” – mondja az anyuka, aki 2003 óta tiszta.

De ha már szóba került a főiskolás Wade, a fiatalkoráról is emlékezzünk meg annyival, hogy Chicagóban nőtt fel, ahogyan az anyukája jellemzéséből sejthető, nem túl jó körülmények között. Egyedülálló, drogfüggő édesanyja nevelte egy nagyon rossz környéken, majd a nővére átszöktette az apjához, volt időszak, hogy az anyjával csak a börtönben találkozott…Hatalmas dolog, hogy innen ki tudott törni, és ehhez remek eszközre talált a sportokban.

Talán nem túl meglepő, hogy az 1982-es születésű Wade idolja a helyi kosárcsapat legjobbja, Michael Jordan volt. Azon sem lennénk nagyon meglepődve, ha tudná, ki Dávid Kornél, hiszen épp a gimnáziumi éveit taposta, amikor Kornél a Bullsban játszott. Jobban ment neki az amerikai foci, mint a kosárlabda, de a szíve ehhez a sportághoz húzta.

Marquette

És bár hirtelen megnyúlt, majd egyre jobban teljesített a középiskolában,

csak 3 egyetem ajánlott neki ösztöndíjat: a DePaul az Illinois State és a Marquette. Egyik nagymúltú egyetem sem.

Ebben közrejátszott az is, hogy gyenge volt a tanulmányi eredménye. Wade a Marquette egyetemet választotta, és második egyetemi évében Final Four-ig vezette. Két későbbi NBA-játékos is a csapattársa volt, Steve Novak és Travis Diener. Az egyik legemlékezetesebb meccsét a Kentucky ellen játszotta, tripladuplát ért el rajta:

Miami: Első fejezet (2003-2010) – A Wade-éra

Bármennyire is villogott az NCAA-ben, „csak” ötödikként kelt el minden idők egyik legerősebb NBA-draftján 2003-ban, bár Darko Milicsicset leszámítva nem mondanánk, hogy az előtte draftolt LeBron James, Carmelo Anthony vagy Chris Bosh mellényúlásnak nevezhető. Mindenesetre a lehető legjobb helyre került, mikor a Miami Heat választotta ki.

A négy Heat-újonc között ott volt Wade mellett egy miami születésű draftolatlan Udonis Haslem nevű fiatal, aki véletlenül épp most is a Heat keretében van. Bár kevesebb szó esik róla a hátvéd mellett, úgy néz ki, ő is szögre akasztja a cipőt.

De miért volt jó hely Miami Wade számára? A többi között azért mert Pat Riley volt a csapat elnöke, és mert az egyik segédedzőt Erik Spoelstrának hívták. Előbbi a mai napig elnök, utóbbi ma már a csapat vezetőedzője.

És persze mert olyan játékosok közé került, akik beleszoktatták az NBA-be. Lamar Odom, Eddie Jones, Brian Grant és Caron Butler is remek, de egyikük sem volt akkora sztár, hogy elnyomja a tehetséges újoncot, aki a rájátszásban még jobb lett, mint az alapszakaszban. Így mindenki láthatta, hogy a jövő Heatjét az akkor még irányítót játszó Wade-re lehet és kell építeni. És legyünk őszinték, belőlük állt az a két cserecsomag, amelynek köszönhetően megszerezték a 2006-os bajnokcsapat legfontosabb kirakósait, Shaquille O’Nealt, Antonie Walkert és Jason Williamst.

O’Neal érkezése már csak azért is fontos volt, mert neki köszönhetjük a Flash, azaz a Villám becenevet.

Merthogy 2006-ban bajnok lett a Miami Heat, a döntő MVP-je az akkor harmadéves és már bőven sztárstátuszba jutó Dwyane Wade lett. A Dallas Mavericks elleni fináléban 34,7 pontos átlagot ért el, és minden idők egyik legjobb NBA-döntős performanszát mutatta be a döntő hat meccsén.

Előbb szerezte meg első bajnoki címét, mint LeBron James vagy Carmelo Anthony, akik kissé elhomályosították Wade-et az első szezonjában, de valamelyest még a másodikban is.

Elnézést a videó minőségéért:

A Heat nem tudott olyan eredményeket elérni a következő négy szezonban, mint 2006-ban, Wade is sok sérüléssel küzdött. 2008-ban Wade a pekingi olimpián aranyérmet nyert az amerikai válogatottal, a többi között LeBron James és Chris Bosh társaságában, 2009-ben pedig a liga pontkirályaként zárta a szezont, háromszor jutott 50 pont fölé, és karriercsúcsát is ekkor dobta, amikor 55-öt szórt a New York Knicksnek. Ebben az évben lett ő a Heat történetének legeredményesebb játékosa. 2010-ben döntött úgy a Miami Heat, hogy nagy lépésre szánja el magát…

Miami: Második fejezet (2010-2014) – A Nagy Hármas

Sokszor és sokat írtunk, írtak már a Nagy Hármasról, tudjuk, hogy egy nyáron csatlakozott a Miami Heathez és Dwyane Wade-hez LeBron James és Chris Bosh, és egy tényleg a pályafutása csúcsán lévő, fiatal hármas jött össze, akik nem 1, nem 2, nem 3, nem 4, nem 5, nem 6 és még csak nem is 7 bajnoki címet ígértek a városnak. Ebből végül kettő lett, és négy zsinórban megvívott döntő.

Bár szerette egymást a három ember, az első szezonban még nehezen ment Wade-nek, hogy hét szezon után átadja a stafétabotot LeBron James-nek, és hagyja, hogy ő legyen a csapat egyértelmű vezére. Azt gondolják, ezért nem jött össze a 2011-es bajnoki cím (amit végül a Dallas Mavericks szerzett meg). 2011 nyarán azonban megbeszélték a dolgokat, Wade egy lépést tett hátra, és ennek köszönhették, hogy 2012-ben és 2013-ban is a legjobbak tudtak lenni, és hogy LeBron James lett mindkétszer az alapszakasz MVP-je.

Az első egy lejátszási lista a 2012-es döntőről, nem ment az embeddelés sajnos. ITT VAN JÓ SOK SZÉP VIDEÓ!

Miami-Chicago-Cleveland-Miami: Harmadik Fejezet fejezet (2014-2019) – Kétszer is hazatérni

2014-ben a Miami Heat kikapott a San Antonio Spurstől a döntőben, és 2014 nyarán felbomlott a Nagy Hármas. LeBron James visszatért Clevelandbe. Wade és Bosh maradt a Heatnél, ám Chris Bosh egészségügyi problémái miatt soha sem tudták megmutatni, ketten mire lennének igazából képesek.

2016 nyarán aztán, az akkor 34 éves Dwyane Wade megvalósította gyerekkori álmát, és egykori kedvenc csapata, a Chicago Bulls játékosa lett. Azért a teljességhez hozzátartozik, hogy akkor megromlott a viszony Wade és a csapat elnöke, Pat Riley között, mert Wade maradt volna egyébként a Heatnél, csak olyan szerződést ajánlottak neki, amit nem fogadott el. Jimmy Butlre és Rajon Rondo lett a csapattársa a Bullsban, és komoly célokkal vágtak neki a szezonnak, ám nem jött össze a terv, a 2017-18-as szezonnak már a három alfahím közül egyik sem Bulls-mezben vágott neki. Wade ismét LeBron James csapattársa lett, ám ezúttal Clevelandben. Ez a kirándulás sem sikerült olyan fényesen, és

a cserehatáridő napján a Miami Heat visszaszerezte Clevelandből Dwyane Wade-et 2018 február 8-án.

Ehhez az is kellett, hogy egy hónappal korábban Riley és Wade kibéküljön.

A 2018-19-es szezon előtt Wade bejelentette, hogy ez lesz az utolsó, „Az utolsó tánc”, a „Sweet Sixteen”.

Az egész szezon egyfajta búcsúturné lett, ahol csak lehetett, elköszöntek tőle, minden találkozó után mezt cserélt valakivel.

Nem játszott rosszul, voltak emberfeletti megmozdulásai, a szurkolóknál második lett a keleti hátvédek között az All-Star szavazáson, és Adam Silver annak ellenére, hogy hivatalosan nem lett All-Star, őt is hozzáadta az All-Star-keretekhez Dirk Nowitzkivel egyetemben. A miami búcsút már felidéztük, de azt itt nem írtuk le, hogy 30 pontot dobott, a karrierjének legeslegutolsó meccsén pedig a Brooklyn Nets ellen elért tripladuplát ért el.

az utolsó meccsén ott volt a legendás Banana Boat-csapat többi tagja, azaz Carmelo Anthony, LeBron James és Chris Paul, akik Wade legjobb barátai az NBA-ből. AZ utolsó mezt az épp csapatnélküli Carmelo Anthony kapta.

Mi sem összegzi jobban Dwyane Wade karrierjét, minthogy ő a Heat történetének legfontosabb játékosa, és hogy a legtöbben  minden idők harmadik legjobb hátvédjének tartják Michael Jordan és Kobe Bryant után. Nem olyan rossz dolog ez egy sráctól, akiért nem álltak sorba az egyetemek a gimi után.

No és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Wade felesége a gyönyörű Gabrielle Union, aki maga is szerepelt Wade búcsúvideójában, és amikor csak teheti, a helyszínen szurkol a párjának. Négy gyermeke van, akik közül a legidősebb, Zaire Wade aktív részese volt a miami búcsúceremóniának, és az unokaöccsét is ő neveli.

Dwyane nem egy elveszett fickó, szép karriert fut majd be a visszavonulása után is, ez biztos. Ha mást nem, felfuttatja a saját bormárkáját.