Juventus: Európa után a Serie A-ban kellene alkotni • SportTV

Juventus: Európa után a Serie A-ban kellene alkotni

2021. 11. 06. 14:00    
Olvasási idő: 4 perc

Mindhárom szombati Serie A-találkozó a Sport1 képernyőjére kerül, s egy török rangadót is mutatunk késő este.

Andrea Belotti: százról a 101-re? (Fotó: Getty IMages)

SPEZIA–TORINO

Csak két meccset nyert a Spezia az idényben, mióta előző edzője nyáron távozott. Legutóbbi meccsét a Fiorentina ellen vesztette el a múlt héten, amikor Dusan Vlahovics mesterhármasával rekordmennyiségű gólt kapott. Ráadásul a legjobb kieső helyen áll és roppant nehéz a további programja, a válogatott szünet után az Atalanta, Inter, Roma hármassal kell megmérkőznie.
Ugyanakkor erőt meríthet a legutóbbi 4–1-es mérkőzés emlékéből, amelyen egyébként M’Bala Nzola duplázni is tudott.
A másik oldalon Juric remekül kezdett a csapattal, de aztán hat meccsből csak egyet sikerült nyernie, azaz igencsak szüksége volt a Samp elleni múlt heti önbizalomnövelő 3–0-ra, amely során az együttes ikonja, Andrea Belotti megszerezte 100. bajnoki gólját. A horvát mester fő feladatának a kezdettől a védekezés megszilárdítását tartotta. Ezzel nem is állnak rosszul, eddig kevesebb gólt kaptak, mint a o rivális Juve és a dobogóesélyesek közül az Atalanta, az Inter és a Roma. Ugyanakkor az idegenbeli eredményességgel csehül állnak, egyetlen győzelmet arattak, s csak 14.-ek azon a résztáblázaton.
A Speziánál Colley és Hrisztov sérülése ad okot aggodalomra, Burabia és Agudelo újra edzésbe állt, de aligha nevezhetők a meccsre. A lengyel szélső Reca sem játszhat combsérülés miatt, az ék Nzola támogatásának feladata Anistére és Verdére hárul.
A Torinót folyamatosan izomsérülések sújtják, a legújabb „áldozat” Josip Brekalo, akinek a vádlija sérült meg. Ansaldi ágyékfájdalmai lassan múlnak, Aina kezdhet a középpálya bal oldalán. Pjacának is vádlibaja van, mint honfitársának. A középpályán Mandragora szereplése bizonytalan, a centrumban újra összeállhat a Pobega, Lukics duó, hacsak Juric meg nem gondolja magát és teret nem  a venezuelai veterán Rincónnak. Legelöl az immár teljesen egészséges Belotti kezd Sanabria helyén.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Spezia kapta a legtöbb gólt (26) az egész idényben; legutóbbi 27 bajnokija mindegyikén kapott legalább egy gólt, legutóbb a Milan ellen idén februárban úszta meg kapott gól nélkül. Ebben a naptári éven a legtöbb gólt kapta (69) az európai topbajnokságokban. 2. A két edző, Ivan Juric és Thiago Motta csapattársak voltak, 22 meccset játszottak együtt végig a Genoában a 2008–09-es idényben Gasperini edzősége alatt (az 5. helyen végeztek, a hárompontos győzelmi időszakban az volt a klub legjobb bajnoki szereplése). 3. Andrea Belotti, aki belőtte 100. Serie A-gólját, először talált be február óta két egymást követő bajnokin. A legutóbbi meccsén a Spezia ellen májusban ő érte el csapata egyetlen gólját (4–1-re nyertek a ligúriaiak).

Kapcsolódó

Spezia–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 6 mérkőzés–3 Spezia-győzelem–1 döntetlen–2 Torino-győzelem/ 8–5-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 3–3–0–0 / 6–1. La Speziában: 1–1–0–0/ 4–1. La Speziában a Serie A-ban: 1–1–0–0 / 4–1. A párosítás legjobb gólszerzői: Gino Rossetti (Spezia, Torino) 3 gól, M’Bala Nzola (Spezia) és Heinrich Schönfeld (Torino) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Torino 4–1 (2–0). Gólok: Nzola 2, Saponara, Erlic, ill. Belotti-11-es (2021. 5. 15.). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: 4–1 (2021. 5. 15.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2021. 1. 16., Torinóban); a legutóbbi Torino-győzelem: 1–2 (1924. 5. 12, a Prima Divisionében, Torinóban. Házi gólkirály: Daniele Verde 3, ill. Andrea Belotti, Josip Brekalo, Marko Pjaca, Tommaso Pobega és Antonio Sanabria 2-2 gól.

JUVENTUS–FIORENTINA

Federico Chiesa exklubja kapuját ostromolhtatja. Firenzeiként 9 meccsen nem talált a Juve kapujába, a zebrák mezében most másodszor próbája meg első gólját megszerezni a rangadón (Fotó: Getty Images)

A Juve a BL-ben pazarul muzsikál, a bajnokágban azonban nagy győzelmi sorozatra lenne szüksége, hogy újra a dobogóért harcolhasson. Szinte hihetetlen, hogy a Napoli, Milan duó 16 pontos (!) előnyben van az öreg hölggyel szemben, azt Allegri is tudja, hogy az idény második kétharmadán ez a különbség eltüntethetetlen két riválissal szemben. A közvetlen cél az Atalanta, Roma kettős megközelítése lehet, a stratégiai pedig bejutni ismét a következő BL-t garantáló négyesbe.
A Fiorentina alapvetően jól kezdett, igaz, érték vereségek is, legutóbb azonban vezércsillaga Vlahovics fényesen ragyogott a Spezia elleni mesterhármassal. Legutóbb az Allianzban a violák 3–0-ra nyertek 2020 decemberében, de kétszer egymás után még sosem távoztak nyertesként a Juve stadionjából.
A Juvéból csupán Kean és De Sciglio nem játszhat egészségügyi okokból. Chiesa is felépült izomsérüléséből, teljes értékű harcos, akárcsak De Ligt a védelemben. Aaron Ramsey is újra teljes edzésmunkát végez, de McKemmie és Locatelli olyan meggyőző volt a hét közben, hogy maradnak a középpálya közepén, a két szélen meg Chiesa és Bernardeschi lesz tagja a kezdő tizenegynek, s ismét az idény elején állandó Dybala, Morata kettős rohamozza közvetlenül a kaput.
Italianónak van néhány problémája, amit meg kell oldanis a kezdőcsapattal kapcsolatban. Dragowski kapus combizomproblémával kiesik, Terracciano áll a kapufák közé. Nicolás González Covid-karanténban, így nagy valószínűséggel a Callejón, Vlahovics, Saponara támadótrió kezd. A védőnégyes összetétele változatlan marad, Torreira kerül a középpálya centrumába, oldalán Bonaventurával és Castrovillivel.
Három statisztikai érdekesség a meccsről:
1. A Fiorentina 7 győzelméből a legutóbbit 82 torinói fellépése alkalmával a legutóbbi fellépéskor aratta, a violák két egymást követő meccsen még sosem nyertek a Stadio Comunaléban vagy az Allianz Stadionban. 2. A firenzeieké a második legmagasabb labdabirtoklási arány a ligában (56.3%, csak a listavezető Napoli jobb 59.9-cel), ezen a listán a Juve csak a 10. (50.9%). 3. A 16 csapat közül, amelyek ellen Paulo Dybala legalább nyolc bajnokit játszott, a Fiorentina holtversenyben a legkevesebb „gól-részvételt” (gól v. gólpassz) engedélyezte a csatárnak: hármat (1 gól, 2 assziszt 11 meccsen), csak a Roma ellen volt csupán még 3 gólhoz köze.

Kapcsolódó

Juventus–Fiorentina bajnoki örökmérleg

Összesen: 166 mérkőzés–80 Juventus-győzelem–52 döntetlen–34 Atalanta-győzelem/ 282–174-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 164–78–52–34 / 267–174. Torinóban: 83–56–20–7 / 183–70. Torinóban a Serie A-ban: 82–55–20–7 /172–70. A párosítás legjobb gólszerzői: Alessandro Del Piero (Juventus) 11 gól, Giampiero Boniperti (Juventus) 10, John Hansen (Juventus) 9 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Fiorentina–Juventus 1–1 (1–0). G.: Vlahovics, ill. Morata (2021. 4. 25.). A legutóbbi bajnoki Juventus-győzelem: 3–0 (2020. 2. 2.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 4. 25.); a legutóbbi Fiorentina-győzelem: 0–3 (2020. 12. 22.). Házi gólkirály: Paulo Dybala 3, ill. Dusan Vlahovics 8 gól.

CAGLIARI–ATALANTA

Duván Zapata a Napoli, a Samp és az Atalanta szzíneiben már egy tucat  meccsem lépett fel a Cagliaruói ellen, 8–2–2-es személyes mérleggel. A két gólját azért Atalanta-szerelésben érte le a szárdok ellen (Fotó: Getty Images)

A Cagliarinak sereghajtóként égetően szüksége van a pontokra, de egy roppant erős De Deával találja szemben magát. A piros-kékek szerda óta folyamatosan együtt készülnek. A sérültlista elég tekintélyes, Rog, Farago, Ladinetti, Ceter, Walukiewicz, Dalnert és Keita sem játszhat. Nahitan Nandeznek vannak még fájdalmai, de pályán lesz, és Strootman is kezd a középpályán, bár egy sárga után eltiltás vár rá, ugyanakkor Cáceres éppen eltiltását tölti.
Az Atalantában Palomino visszatér eltiltása után, a két holland, De Roon és Koopmeiners most együtt kezdhet. Pessina is hadra fogható, de Gasperini alighanem a kispadon kezdeti. A sérültlista a szokásos: a harmadik holland Hateboer, a német válogatott Gosens és a az Európa-bajnok Rafael Tolói neve sorakozik rajta. A hetek óta remeklő Ilicic és a két kolumbiai közül Duván Zapata alkotja a támadó duót.
Három statisztikai érdekesség a meccsről:
1. Az Atalantáé a liga leghosszabb élő idegenbeli veretlen sorozata (11 meccs, 8 győzelem, 3 döntetlen), 19 pontjából 13-at (4 gy., 1 d.) házon kívül szedett össze. 2. Ez Walter Mazzarri legrosszabb startja az élvonalban, a Cagliari idény közben kinevezett edzője korábban sosem vesztett el 5-öt első 8 meccséből egy klubnál, csupán 5 pontot szerezve. 3. Diego Godín eddigi egyetlen gólját a Cagliariban éppen az Atalanta ellen szerezte tavaly októberben – azóta 34 mérkőzést játszott a szárdok színeiben anélkül, hogy betalált volna.

Kapcsolódó

Cagliari–Atalanta bajnoki örökmérleg

gólkülönbség. A Serie A-ban: 54–20–12–22 / 63–64. Cagliariban: 34–20–8–6/ 60–24. Cagliariban a Serie A-ban: 27–14–7–6 / 35–17.  A párosítás legjobb gólszerzői: Luigi Riva (Cagliari) 5 gól, Simone Loria (Atalanta, Cagliari), Domnico Morfeo és Luis Muriel (Atalanta), valamint Roberto Boninsegna (Cagliari) 4-4.
A legutóbbi mérkőzés: Cagliari–Atalanta 0–1 (0–0). G.: Muriel (2021. 2. 14.). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 2–0 (2019. 11. 3., Bergamóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2013. 1. 20., Bergamóban); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 0–1 (2021. 2. 14.). Házi gólkirály: Joao Pedro 6, ill. Duván Zapata 6 gól.

A török bajnokságot sem hagyjuk magára, ezúttal a bajnok és a jelenlegi listavezető csatája kerül képernyőre későn este, felvételről.

SERIE A, 12. forduló. Sport1 14:45 Spezia Calcio–Torino FC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 17:45 FC Juventus–ACF Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 20:45 Cagliari Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor)
SÜPERLIG, 14. forduló. Sport1 22:45  Besiktas JK–Trabzonspor Kulübü (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)