A Fiorentina tapadna az élmezőnyre • SportTV

A Fiorentina tapadna az élmezőnyre

2022. 02. 14. 14:10    
Olvasási idő: 2 perc

A 25. fordulóból egyetlen találkozó maradt hétfőre. Ezen a kieséstől minél nagyobb távolságot akaró Spezia a Fiorentinát fogadja, mely továbbra is az európai kupaszereplést célozza meg. Szokás szerint a mérkőzés olaszfutballtrióba ágyazódik, az összefoglaló és a stúdiós magazinműsor társaságába.

Krzysztof PÉiontek akár kulcsszereplő is lehet hétfő este La Speziában (Fotó: Geetty §Images)

A firenzei csapat lényegében jó idényt fut, de az utóbbi időben meglehetősen hektikusan teljesít. Az előző kupafordulóban Nápolyban aratott hihetetlen diadal (5–2, de ebbe azért belejátszott egy kiállítás is) után a hét közben Bergamóban negyeddöntőztek a violák, s a bajnokságban produkált összevissza eredmények után túljutott az Atalantán is! A 3–2-es győzelemhez a kölcsön kapott Krzysztof Piontek is ugyancsak hozzátette a magáét. A lengyel csatár korábban a Genoában és a Milanban is játszott , mostani góljával 12 találatnál jár a Coppa Italiában, 2018 óta egyetlen futballista sem szerzett ennyit a kupában.  Bár a violák legutóbb 2001-ben szerezték meg a serleget, de most a korábbi Spezia-edző, Vincenzo Italiano vezetésével akár meg is célozhatják újra a trófeát. Lassan rendeződik a csapat élete a Vlahovics-veszteség után, a táblázaton csak a 8., de kettővel kevesebbet játszott, mint a 6. helyet (Európa-konferencialigát ér) elfoglaló Lazio.
A Spezia sporttörténeti tettre készül, hiszen sosem verte még meg a firenzeieket az első két ligában vívott 9 meccsük során. Legutóbb sikerült nyernie a Salernitana ellen, egy 2–2-es végeredményűnek látszó találkozón kapott és értékesített két kései büntetőt. Csak kétszer sikerült egymást követő győzelmet aratnia az élvonalban, most egy esetleges siker sorban a harmadik lehetne.
A csapatkapitány Maggiore visszatérhet a ligúriai csapatba, mert edzésben volt már az egész héten. Bastoni izom-, Sher csípősérülése miatt nem játszhat. Daniele Verde viszont igen, csapata legutóbbi 6 góljából négyben vállalt szerepet (2-2 gól és gólpassz) a csatár, aki így Agudelónál és Antistével szemben esélyes a kezdőbe kerülésre. Az ék szerepe marad az albán Rey Manajnak.
A Fiorentina nélkülözi az eltiltott Bonaventura, Torreira középpályás duót, Amrabat viszon egyre közelebb van a kezdőbe visszakerüléshez. Duncan és Maleh egyike is a pályán lehet a kezdő sípszókor. A kupahős Piatek az újonnan igazolt Cabrallal harcol a csapatba kerülésért.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina még veretlen a Spezia ellen, három A- és 6 B-ligás összecsapás után. 2. Az első négy meccséből hármat megnyert idegenben a Fiorentina, azóta viszont a következő 8-ból csak egyszer győzött; október eleje mindössze 5 pontot vitt haza, ennél kevesebbet (4) csak  a Torino szedett össze. 3. Cristiano Biraghi 4 gólt szerzett az idényben, amennyit az előző három szezonban összesen; a Fiorentina védője a Spezia ellen már betalált korábban 2020 októberében, a ligúriai csapat lehet az első karrieráben, amely ellen két különböző mérkőzésen gólt szerez.

Kapcsolódó

Spezia–Fiorentina bajnoki örökmérleg

Összesen: 9 mérkőzés–0 Spezia-győzelem–4 döntetlen–5 Fiorentina-siker / 6–20-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 3–0–1–2 / 2–8. La Speziában: 4–0–3–1/ 3–6. La Speziában a Serie A-ban: 1–0–1–0 / 2–2. A párosítás legjobb gólszerzői: Dusan Vlahovics (Fiorentina) 4 gól, Valentin Eysseric, Germáán Pazzella és Cristiano Biraghi (Fiorentina), valamint Diego Farias (Spezia) 1-1.
A legutóbbi mérkőzés: Fiorentina–Spezia 3–0 (1–0). Gól: Vlahovics 3, egy 11-es (2021. 10. 31.). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: még nem volt; a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 10. 18.); a legutóbbi Fiorentina-győzelem: 0–3 (2021. 10. 31.), Firenzében. Házi gólkirály: Daniele Verde 5, ill. Dusan Vlahovics 17 gól

SERIE A, 25. forduló. Sport1 18:30 a forduló összefoglalója (kommentátor: Engyel István és Fülöp Marcell); Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János, Kéri András Dániel); Sport1 20:30 Spezia Calcio–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel)