Az Inter folytatná a San Siró-i diadalmenetet • SportTV

Az Inter folytatná a San Siró-i diadalmenetet

2022. 08. 20. 12:29    
Olvasási idő: 4 perc

Négy meccset közvetítünk szombaton a Serie A második fordulójából. Bár a Torino–Lazio párosítás is izgalmasnak látszik, mi a bajnoki cím visszaszerzésére törekvő Interre összpontosítunk, amely három ponttal rajtolt és csak hat ponttal lenne elégedett a kilencven-egyvalahány perc végén.

Romelu Lukaku góllal tért vissza – és góllal folytatná a San Siro neriazzuro tifosói előt is (Fotó: Getty Images)

Nemcsak a fekete-kékek rajtoltak győzelemmel az új idényben (2–1 Leccében), hanem a Spezia is három ponttal érkezik a San Siróba, mivel az idénynyitón otthon 1–0-ra megverte az Empolit, megkezdvén harmadik élvonalbeli szezonját.
Az Inter győzelme egyébként igazi „last minute” siker volt, mivel Dumfries a 95.(!) percben talált a hazai kapuba Leccében Lautaro Martínez gólpasszát követően, 1–1-es állást eldöntve, miután korábban Romelu Lukaku már megszerezte visszatérése utáni első Serie A-gólját. Megérdemelt győzelem volt, mert a milánóiak irányították az egész mérkőzést, Simone Inzaghi mégis nagyon megkönnyebbült az utolsó pillanatokban. Lukaku visszahozatala egyébként kulcsmozzanat lehet, hiszen korábban remekül megértették egymást a másik csatárásszal, Lautaro Martínezzel, s ez a kapcsolat úgy tűnik, kiválóan újjáéled. A San Sióban amúgy az Inter a legutóbbi 36 mérkőzéséből mindössze kettőt vesztett el. Beleszámítva az előző idény végét is, a 10 legutóbbi élvonalbeli találkozóból 9-et megnyert a csapat – bár az az egy kudarc egyszersmind a scudetto elvesztését is jelentette – , s  a jelenlegi ellenfél elleni mérlege is tökéletes: eddigi hat tétmeccsük mindegyikét megnyerte, 16 gólt szerezve, s mindössze 4-et bekapva.
Luca Gotti együttese pozitívan kezdte a 2022–23-as idényt, az Empoli elleni találkozó egyetlen gólját M’Bala Nzola szerezte, megtörve egy hosszabb gólaszályos időszakot az élvonalban. A győzelem értékét növeli, hogy a várakozások szerint mindkét csapat a kiesés elleni harcban lesz érdekelve, így egy közvetlen rivális ellen sikerült mindhárom pontot megszerezni. Hat pont különbséggel maradtak bent a ligúriaiak, most maximálisan a középmezőny alját is megcélozhatják. Ebből a szempontból önbizalomnövelő a kétgyőzelmes idénykezdet, hiszen a bajnoki siker előtt egy héttel a Coppa Italiában 5–1-es győzelmet arattak a Como fölött.
Simone Inzaghi mesternek akadnak problémái a szombati összeállítással, ezek azonban „jó gondok”, D’Ambrosio csatasorba állásával csaknem komplett keretből válogathat. Csupán Henrih Mhitarjan nem szerepelhet combsérülése miatt, a Romából érkező tapasztalt örmény klasszis játéka még a két hét múlva esedékes Derbi delléa Madonninán is kétséges lehet. Perisic és Alecis Sánchez is távozott a nyáron, a horvát klasszis helyére azinban van megoldás a végre ismét teljesen egészséges Gosens személyében. Dimarco pedig abban reménykedik, hogy megtarthatja a helyét a védőhármasban, Bastoni kárára.
A Spezia még nem biztosította a leváltott csapatkapitány Maggiore pótlását, aki a megszaladó szerződáshosszabbítási tárgyalások miatt megtagadta a játékot, Emmanuel Gyasit nevezték ki a helyére. Utóbbi valószínűleg a jobb szélen kezd, az előretolt ék Nzola lesz. Sher visszatérése újabb lehetőségeket kínál Gottinak a középpályássor összeállítására, ahol a nyáron szerződtetett Ekdal is kezdhet, aki a győztes mólt heti meccsbe csereként szállt be egy félórára.  Az edzőnek azonban Antiste, Amian, Salva Ferrer és Kovalenko szolgálatait is nélkülöznie kell.

Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. Az Inter legutóbbi 18 hazai találkozójából 17-et megnyert a ligúriai csapatok ellen az élvonalban, gólt sem kapva a legutóbbi háron San Siró-beli találkozón (beleértve a Spezia elleni 2–0-t 2021. december 1-jén). Négy egymást követő gólt sem kapó hazai sorozatra azonos tartománybeli csapatok ellen 2010 márciusáig kell visszamenni (1 győzelem, 3 döntetlen). 2. A Spezia legutóbbi 6 lombardiai összecsapásából négyen alulmaradt , ám a regnáló bajnok Milant legyőzte a Meazza Stadionban 2022. január 17-én.  3. Lautaro Martíneznek eddig három gólpassza volt a Spezia ellen, több mint bármely más ellenfél ellen, az Inter csatára a legutóbbi 5 gólból 4-ben közvetlen részes volt a ligúriaiak ellen. Az előző szezonban mindkét asszisztja győztes gólt előzött meg a Spezia elleni két találkozón. 

KÉTSZER KÉT MINISTAT A TÖBBI TALÁLKOZÓRÓL

TORINO–LAZIO

+ A Torino legutóbbi győzelméig a Lazio ellen 2019. március 26-ig kell visszamenni, amikor még Walter Mazzarri volt a bikák vezetőedzője. o  A Monza elleni győzelem után a Toro győzelme most a harmadik duplasikeres idénykezdete lenne az elmúlt tíz évben 2015–16 és 2019–20 után. + A Lazio kilenc egymást követő bajnoki mérkőzésén szerzett gólt. Ha most is betalál, meglesz a tízes sorozat, az első ízben 2021 februárja óta (akkor 19-ig tartott a széria, még Simone a kispadon). o Ciro Immobile 7 gólt szerzett legutóbbi 7 Torino elleni meccsén (és még egy asszisztja is volt 2020 júniusában). A Lazio csatára 2013 és 2016 között a Torino játékosa volt, 47 élvonalbeli mérkőzésen 27 gólt ért el a bikák színeiben.

UDINESE–SALERNITANA

+ Az Udinese 9-et elvesztett legutóbbi 10 campaniai ellenfele ellen az élvonalban 2 gy., 1 d.). A Salernitana elleni legutóbbi siker után most lehetne két egymást követő sikere a déli tájegységből érkező ellenfél ellen  2011 áprilisa óta először (akkor három egymást követő győzelmével egyaránt a Napoli ellen kerekedett felül). o Roberto Pereyra eddigi egyetlen Salernitana elleni meccsén gólt szerzett, legutóbb májusban az Arechi Stadionban, és ő a legutóbbi argentin, aki a Dacia Stadionban a szezon első meccsén gólt szerzett (a Juve ellen 2021. augusztus 22-én). + A Salernitana legjobb veretlen sorozatát futja az élvonalban 4 meccsel (2 gy., 2 d.), és legutóbbi 5 Serie A-találkozóján egyaránt gólt szerzett – ez is élvonalbeli rekord a campaniai klubtól. o Antonio Candreva az élvonalban éppen az Udinesében mutatkozott be az élvonalban 2008. január 27-én, összesen csupán háromszor játszott a fehér-feketék színeiben; a friuliaiak ellen 5 gólt ért el, ennél csak az Inter kapujába talált be többször (6).

SASSUOLO–LECCE

+ A Sassuolo elvesztette legutóbbi hazai meccsét újonccal szemben (1–2 az Empolival tavaly októberben). Két egymást követő hazai vesztes mérkőzése feljutó ellen 2016 januárjában és augusztusában volt (0–2 a Bologna, 0–3 a Pescara ellen). o Domenico Berardi hátrom gól részese volt a legutóbbi két Lecce elleni mérkőzésén (2019–20, két gól, egy gólpassz). Ő lehet a második olasz játékos, aki 10 egymást követő szezonban gólt szerez az elmúlt évtizedben (a másik Giacomo Bonaventura volt 2013–14-ben). + A Lecce küldte pályára a nyitányon a liga legfiatalabb csapatát, az Inter elleni együttes átlagéletkora 24 év és 315 nap volt. o Federico Di Francesco a múlt héten közel 4 év után adott gólpasszt az élvonalban, az előző 2018 szeptemberében sikeredett neki. Ha most is követlen köze lenne egy gólhoz, ez másodszor sikerülne neki egész pályafutása során, az előző

SERIE A, 2. FORDULÓ. Sport1 18:30 Torino FC–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 18:30 Udinese Calcio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:30 FC Internazionale–Spezia Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:45 Sassuolo Calcio–US Lecce (kommentátor: Petur András)