A Clásico csapatai fejezik be a kupanyolcaddöntőt • SportTV

A Clásico csapatai fejezik be a kupanyolcaddöntőt

2023. 01. 19. 14:45    
Olvasási idő: 4 perc

Két, illetve három meccsel fejezzük be a mediterrán nyolcaddöntős kupakalandozásunkat a héten. A spanyol Szuperkupa-döntős óriások – kihagyva a hétvégi bajnokit – a Copa del Reyben térnek vissza a hazai futballba, a Coppa Italiában pedig a tavalyelőtti egyik döntős, az örökrekorder és a döntő helyszínének egyik rendszeres társbérlőjének mérkőzése fejezi be a negyeddöntőbe jutást célzó kupafordulót.

A Barca legújabb sikereinek nagy triója: a két ifjú középpályás. Pedri és Gavi két oldalt, középen a világ jelenlegi legjobb befejező csatára, Robert Lewandowski (Fotó: Getty Images)

COPA DEL REY

A szuperkupa-döntős Clásico két résztvevője hétfőn hazarepült Rijádból, a Barca kiünnepelte magát, a Real kicsit nyalogatta a sebeit, csütörtökön este már a Copa nyolcaddöntőjének két befejező meccse vár a két gigászra.
Látszólag a korábban fellépő Barcelonának lesz a könnyebb dolga, több szempontból is. Egyrészt ellenfele, a Ceuta jóval gyengébb, csak a harmadosztályban szerepel. Igaz, már most klubcsúcsot döntött, a 32-náél beljebb ebben a kiírásban jutott először 66 esztendős fennállása alatt. Ehhez először a negyedosztályú Utrerát kellett legyőznie (1–0, g.: Rodri), majd a másodsztályú Ibizát (3–2, g.: Nito González 2, Rodri), s végül következett a bravúr, a LaLigás Elche kiverése. Ismét Rodri volt a gólszerző, a 32 esztendős, annak idején a Sevillával kupagyőztes (2010), az angol Championshipet kétszer (Sheffield Wed., Birmingham) és a 2. Bundesligát (1860 München) is megjáró csatár 3 góljával holtversenyes 6. a CdR góllistáján és a Barca védőinek is jó lesz figyelniük rá.
A Barca első trófeáját nyerte Xavival a kispadon Rijádban, duzzadó önbizalommal léphet a gyepre Ceutában a két együttes negyedik kupameccsén. Eddig ugyanis háromszor találkozta a nemzeti kupaküzdelemmben, 2001-ban a 3. fordulóban 3–0-ra, 2011-ben idegenben 2–0-ra, otthon 5–1-re
re nyert a katalán óriás (Xavi egyik meccsen sem vett részt).  Az előzetesek szerint a Barca amolyan B-A vegyes csapattal kezd majd, Pena véd, valószínűleg Bellerin, Eric García, Kessié, Torre és Sergi Roberto is a pályán lesz az elejétől azok közöl, akik rendszerint nem tagjai az induló 11-nek.

A Real Madrid kevésbé jó előjelekkel kezdi a maga nyolcaddöntőjét Villarrealban. Egyrészt csak-csak borzolja a kedélyeket a vasárnap elvesztett döntő, másrészt a bajnokságban amúgy kiválóan szereplő sárga tengeralattjáró (ötödik 28 ponttal, csak kevésbé jó gólkülönbséggel az Atlético mögött) nem is olyan régen, 12 nappal ezelőtt térdre kényszerítette a királyi gárdát az Estadio de la Cerámicában (ismertebb korábbi nevén az El Madrigalban), ahol csütörtökön este is játszanak. Gól nélkül első félidő után akkor Yeremy szerzett vezetést a sárgáknak, Benzema 11-esből egyenlített, de rá három perccel Gerard Moreno is értékesített egy büntetőt. A Real 2023-ban csupán két mérkőzést nyert meg, a negyedosztályú Cacereno ellen kínnal-keservvel 1–0-ra az előző kupakörben és a Valencia elleni szuperkupa-elődöntőt Rijádban, hosszabbítás után 11-esekkel 4-3-ra (statisztikailag szigorúan véve az is „csak” döntetlennek számít…). Egyedüli pozit0v előjellel csal a kupamúlt szolgál a  madridiaknak: eddigi egyedüli párharcuk még a kétmérkőzéses szisztémában kétszer 2–0-val az 1999-es nyolcaddöntőben. Az ellenfél ereje és a relatív eredménykényszer miatt Ancelotti kvázi „gálacsapatával” áll ki, már amennyire ez lehetséges a sérült Lucas Vázquez, a Rijádba el sem utazó Alaba és Tchouaméni és a friss közelítőizom-sérülést szenvedő Dani Carvajal, valamint az „agyonhajtott” és emiatt pihentetendő Modric távollétében.

COPPA ITALIA

A nyolcaddöntő öt párosításából csak háromban győzött a hazai pályán játszó kiemelt, a Milan a Torinóval, a Napoli a Cremonesével nem bírt el, mindkét mérkőzésen 120 perces küzdelem alakult ki, a Serie A listavezetője 11-es párbajra kényszerült, amelyet el is bukott.
A maradék három csatában persze szintén a három hazai együttes a favorit, amelyek mindegyike már elnyerte egy vagy több alkalommal a trófeát.

Ciro Immobile eseleges távollétében Mattia Zaccagnira is hárulhat a gólszerzés feladata a Lazióban, amely több mint hat évtizede nem tudja legyőzni a Bolognát a Coppa Italiában (Fotó: Getty Images)

Az Atalanta például egyetlenegyszer, 1963-ban, azóta négy (!) alkalommal is elverekedte magát a fináléig, de mindannyiszor vesztesen került ki a végküzdelemből. Legutóbb tavalyelőtt a rekorder Juventustól kapott ki a Covid miatt Reggio Emiliába „száműzött” döntőben (ez volt az egyetlen finálé 2007 óta, amelyet nem a római Olimpicóban rendeztek). Az ellenfél Spezia egy esetleges bravúrral beállítaná kupaszereplési klubcsúcsát, eddig ugyanis 1937-ben, 1941-ben, 2016-ban és tavalyelőtt játszhatott már a negyeddöntőben. A két együttes összesen 17 tétmérkőzést játszott egymással (a bergamóiak 8–8–1-es fölényben vannak), de először játszanak a Coppa Italia keretében. Az Atakant hét másik kiemelttársával együtt most kapcsolódik be az idei kiírásba, a Spezia a Como (II. osztályú, 5–1, gólok: Nzola 2-egyik 11-es, Verde-11-es, Strelec, Maldini) és a Brescia (II., 3–1, Strelec 2, Verde) kiverésével jutott a nyolcaddöntőbe, tehát most először játszik idegenben. A bajnokságban már az idén, január 4-én játszottak La Speziában, akkor a hazaiak Gyasi és Nzola góljával már félóra elteltével 2–0-ra vezettek, ám Gasperini csapata az utolsó bő negyedórában Höjlund és  Pasalic (92. p.) révén pontot tudott menteni. A kupacsata győztese az Inter vendége lesz a negyedd9ntőben január 31-én.

A második párosításban, a Lazio–Bologna csörtében mindkét együttes korábbi többszörös győztesként léphet pályára. A rómaiak egyenesen negyedikek az öröklistán 7 sikerrel (a legutóbbi 2019-ből) és 3 vesztett fináléval. A Bologna is már kétszer átvehette a trófeát, még a második fénykorában 1970-ben és 1974-ben, előbbit még a körmérkőzéses döntős érában, a másodikat már „igazi” fináléban a Palermo ellen hosszabbítás után 11-esekkel. A két klub már 10 kupacsatán van túl, ezekből a Lazio csupán egyet nyert meg, a legelsőt az 1960-as negyeddöntőben hosszabb0tásban Bolognában 3:2-re egy olyan meccsen, amelyen a sasoktól két játékost is kiállítottak (egyet még a döntő, 109. perces győztes gól előtt, egyet meg utána). Azóta, 62 és fél éve a rómaiak a kupában nem tudták megverni a vörös-kékeket! A Lazio kiemeltként most kezd, a Bologna az első körben 1–0-ra győzte le a másodosztályú Cosenzát (g.: Sansone), majd ugyanezt megismételte a szintén Serie B-s Cagliari ellen (g.: Obert-öngól).  A bajnokságot egymás ellen kezdték egy hektikus meccsel Rómában, amelyen már a 6. percben kiállították a hazaiak kapusát. Maximilianót, a Bologna a 38. Perben szerzett vezetést Arnautovic 11-esével, majd a vendégek is kaptak egy pirosat (Suomaoro, 45+3. p., második sárgával) – aztán a második játékrészben De Silvestri öngólja után Ciro Immobile meg tudta fordítani a mérkőzést. Hasonló mozgalmas meccsel most a kupában is kiegyeznénk, de az akkori főszereplő fellépése kérdéses csütörtökön este, a hazaiak gólvágó ikonja ugyanis a Sassuolo ellen a 15. percben lejönni kényszerült a pályáról és combsérülése miatt erősen kétséges, hogy pályára léphet-e az Olimpicóban. (Amelyik együttes továbbjut, a Juvéval vagy a Monzával meccsel február 1-jén, idegenben.)
A Juventus–Monza találkozót élőben az AMC Mikrón, esetleg felvételről a Sport2-n nézhetik meg a zebrák drukkerei (utóbbit valószínűleg azok választják, akik a Barcelonára vagy a Real Madridra is kiváncsiak). Ebben a duóban a 21-szeres győztes fogadja a 0-szorost, a bajnokság 3. helyezettje a 13.-at egy olyan párosításban, amelyben többv volt a kupameccs, mint a bajnoki. Négy eddigi kupatalálkozójukból a Juve kettőt megnyert, kétszer ikszeltek, ugyanakkor eddig egyetlen Serie A-s összecsapásukból tavaly szeptember 18-án a monzaiak kerültek ki győztesen a dám Gytkjaer egyetlen találatával. Torinóban egyetlenegyszer játszottak, az 1985 augusztusi kupacsatájuk 1–1-re végződött, még az akkori rendszer szerint csoportkörben, amelyből a Juve 2.-ként továbbment, a Monza 3.-ként kiesett: A remi most nagy meglepetés lenne (s persze, el is kellene dönteni valahogy) – bár nagy meglepést már kettőt is átéltünk az Olasz Kupa nyolcaddöntő körében…

COPPA ITALIA. Sport2 15:00 Atalanta BC–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:00 SS Lazio–FC Bologna (kommentátor: Brtha Zoltán); AMC Mikro 21:00 (Sport2 23:00 felv.) Juventus FC–AC Monza (kommentátor: Fülöp Marcell)
COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport1 20:00  AD Ceuta–FC Barcelona (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 21:00 Villarreal CF–Real Madrid FC (kommentátor: Fülöp László)