A Juve „kármentés” első epizódja • SportTV

A Juve „kármentés” első epizódja

2023. 01. 22. 09:38    
Olvasási idő: 4 perc

A szakmai kérdések kissé háttérbe szorulnak ezen a hét végén a Serie A-ban. Vasármnpa a rekordbajnok Juventus nekiállhat a klubra kirótt súlyos büntetése aktív letöltésének – az aktivitás természetesen a minél szaporább pontszerzésre irányul. Enélkül is ez lett volna a kiemelt mérkőzésünk a vasárnapi négy bajnoki közül – ezzel együtt még inkább az…

A Juve súlyos büntetését azért kapta, mert játékosai valódi értékénél többet tüntetett fel a hivatalos iratokban, s ezzel lehetővé tette, hogy magasabb fizetést folyósíthasson nekik a megengedettnél. Ennél súlyosabb szankciókkal csak a Calciopoli idején, 2006-ban sújtották a zebrákat. A cél persze felülemelkedni a zűrzavaros időszakon. A Juve a legutóbbi bajnokit sorozatban aratott nyolc bajnoki után elbukta Nápolyban, míg vendége pocsék széria után úgy tér életre, hogy két tétmeccsen 13 gólt rámolt be aktuális ellenfele kapujába.
A Juve rémálma  héten egyre fokozódott. Bár a pénteki nagy zakó Nápolyban is megrendítő volt,  a kupában azért sikerült nagy nehezen legyűrni a Monzát, ám következett az ügyészségi előterjesztés, amely csak 9 pontos büntetést irányzott elő, viszont a szövetség fegyelmi bizottsága ezt 15 pontosra súlyosította Ezzel az addigi 3. helyről a csapat a 11.-re esett vissza, ahonnan még a kupahelyre visszajutás is illuzorikusnak tűnik, hát még a BL-t érő első négybe kerülés…
A BL-ből a harmadik hellyel az El-be átkerülés a hónap közepén a Nantes elleni párviadalt eredményezte, az a sorozat és az Olasz Kupa maradt meg, hogy „vigasztrófeá(ka)t szerezzen magának és a szurkolóinak a gárda.
Bár a hosszabb távú eredmények a bergamóiak ellen „beszélnek”, a legutóbbi 11 találkozójukból 7 döntetlent ért el, mindkettejüknek 2 győzelme született emellett. A Le Dea azelőtt 13 egymást követő mérkőzést veszített el a párharcban, és a 2021 novemberében aratott 1–0-s győzelem Torinóban egy ötmeccses veretlen sorozat részét is képezi a Juve ellen az élvonalban.
A pillanat az Atalantának kedvez, nem csupán egyike a 2023-ban legtöbb pontot gyűjtő három együttesnek, játékosai 12-szer találtak a kapuba közben, ráadásul a legutóbbi két fellépésük 8–1-gyel és 5–2-vel zárult. Gasperini emberei az előző 12 hónapban ugyancsak megküzdöttek a gólszerzéssel, pedig nem is olyan rég még a liga legmegbízhatóbb góltermelői közé tartoztak, de a múlt vasárnapi nyolcas a Salernitana ellen már látványos váltást jelzett. A tavaly nyáron Lombardiába költöző Ademola Lookmané igazi sikertörténet, csütörtökön egy duplát hozzátett eddig góljaihoz már az első 12 percben, végül az Atalanta elsöpörte a Speziát és a címvédő Inter vendége lesz a San Siróban a negyeddöntőben. A Serie A felezőidejében egy meccsel kevesebből is a 6. helyet foglalja el az Atalanta – de csupán négy pont a hátránya a második Milan mögött, s még mindig reménykedhet a négybe kerülésben, azaz a BL-be visszatérésben.

A hazaiaknál Vlahovics és Cuadrado visszatért a teljes edzésbe, a zsúfolt orvosi szoba kezd kiürülni Torinóban, de a sérültlista nem szűnik meg növekedni. Rabiot is csatlakozott Pogbához és Bonuccihoz a bevethetetlenek mellé, de többen erőnléti kiányosságok miatt nem játszhatnak, mint például De Sciglio. Pozitív hír viszont, hogy  visszatérő Federico Chiesa a kupában győztes gólt rúgott a Monzának, hasonlóan a 2021-es kupadöntőhöz, amikor éppen a La Dea ellen talált be a kapuba. Miután a hét közepén néhány peremembert is a pályára küldött, Bremert, Locatellit és Szczesnyt vissza kell tennie a kezdőbe, miként Miliket is, aki Keant váltja a csapatban.

Eközben az Atalanta nemcsak az Everton által célba vett Duván Zapatát kénytelen nélkülözni ágyékproblémák miatt, a középpályás Koopmeiners eltiltását tölti, a helyén a vb-bronzérmes Pasalic kezdhet Torinóban. Elöl Ademola Lookman biztosan kezd, a legesélyesebb a fiatal Höjlund lehet, hogy a párja legyen.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A veretlenségi sorozat megszakadása ellenére a legutóbbi 5 hazai találkozóját megnyerte a Juve az Allianzban – ez a legjobb hasonló szériája 2016 óta, és az Atalanta elleni legutóbbi 25 hazai meccséből is csak egyet veszített el. 2. Federico Chiesa 369 nap, azaz több mint egy év után kezdhet először Serie A-meccsen. 3. A bergamói csapat még mindig a legkevesebb pontot szerezte a legjobb 7 egymás elleni eredményeit összesítve, ugyanakkor az előző9dény végét is beleértve a Juve 7 ilyen meccset nyert meg, mindegyiket hazai pályán.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM ÉLŐ MECCSÉRŐL

UDINESE–SAMPDORIA

+ 82 Serie A-s meccsük összmérlege jelentősen szebb képet mutat a Sampnak (36–24–23) o A párosítás összgóllövőlistájának negyedik helyezettje aktív játékos, Fabio Quagliarella, a 40 esztendős csatár a Sampban 9 meccsen 5 gólt szerzett az udineiek ellen, a friuliaiak mezében pedig két mérkőzésen kétszer talált a genovai kapuba. = A Samp legutóbbi három meccséből kettőt megnyert a Dacia Stadionban, előtte tíz találkozón sikerült ennyiszer győzni Udinében. + A két mester közül eddig Dejan Sztankovics a sikeresebb, meccsenként átlag 2.27 pontot szerzett csapatával, Andrea Sottil hasonló rátája csupán 1.61 – először meccselnek egymással tréneri pályájuk során.

MONZA–SASSUOLO

+ Nem túl gyakori ellenfelei egymásnak, összesen 11 tétmeccsen küzdöttek meg, ebből 10 meccs esett a Serie C1-re, a Serie C2-re, illetve playoffra, egy zajlott a Coppa Italiában, az élvonalban most mérkőznek meg először. o Legutóbbi összeakaszkodásuk is már több mint 12 éve történt, a kupa második körében a Sassuolo otthon 3–1-re győzött.  = A zöldek október óta megvívott 10 bajnokijukból csak egyetlenegyet tudtak megnyerni, októberben a Verona ellen otthon. + A hazaiak viszont a november eleji edzőcsere óta Palladinóval a kispadjukon 11 pontot szereztek, ezzel már 9 ponttal előzik meg a legjobb kieső helyen tartózkodó Hellast.

SPEZIA–ROMA

+ Összesen 7-szer meccseltek, a Spezia egyszer, a Roma háromszor nyert két döntetlen mellett. A Serie A-ban viszont a a farkasok veretlenek a párosításban, mindkét Spezia-”siker” a Coppa Italiában született a  2015-ös nyolcaddöntőben 0–0 után 11-esekkel 4–2-re, tavalyelőtt „normál” hosszabbításban ugyanennyire nyertek, de a rómaiak hat cseréje miatt 3–0-val igazolták a javukra a meccset. o Paulo Dybala sérülése ellenére is remekül teljesít új állomáshelyén, a világbajnok argentin már 12 meccs után 7 gólnál tart, miközben tavaly a Juvéban 29 találkozón összesen 10-szer talált a kapuba. =  Mourinho eddig mindig győzött a Spezia és Luca Gotti ellen is, az ellenfél trénere viszont egyszer már nyert a Roma ellen tavalyelőtt júliusban 2–0-ra az Udinese trénereként az Olimpicóban. + A Sprzia angolai-francia sztárja Mbala Nzola már 18 meccsen 9 gólnál jár, ez másfélszer annyi, amennyit összes csapattársa össze tudott hozni eddig az idényben.

SERIE A, 18. forduló. Sport2 12:15 Udinese Calcio–UC Sampdoria (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 14:45 AC Monza–Sassuolo (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 17:45 Spezia Calcio–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Juventus FC–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter);