Ez aztán tényleg egy kiszámíthatatlan NBA-szezon volt • SportTV

Ez aztán tényleg egy kiszámíthatatlan NBA-szezon volt

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2023. 07. 04. 16:20    
Olvasási idő: 4 perc

Már azzal átírt minden előzetesen várt forgatókönyvet az NBA 2022-23-as szezonja, hogy a Denver Nuggets és a Miami Heat játszotta a döntőt, de van itt még sok-sok finomság, amik miatt kiszámíthatatlan szezonon vagyunk túl. Most visszatekintünk egy tavaly őszi cikkre, amelyben előzetesen tippeltünk a szezon végkimenetelére, és jó egy picit mosolyogni a saját tippjeinken.

Jimmy Butlert biztos nem, de még Nikola Jokicot sem várta senki a döntőbe. (Fotó: Getty Images)

Egyszerűen hihetetlen, mi mindenen ment át az NBA egy szezon alatt. Egyszerűen felsorolni is nehéz például a felejthetetlen balhékat, Draymond Green pofonjától indulva Kyrie Irving antiszemita posztján át, Joshua Primo villantásán keresztük Ja Morant teljes megőrüléséig. A csodálatos csapatépítéséket és rombolásokat: A Los Angeles Lakers feltámadása a Russell Westbrookkal történő szakítás után talán egyedülálló volt a liga történetében. A Brooklyn Nets teljes szétbombázásának köszönhetően pedig a Dallas Mevricks Kyrie Irvinggel erősödött (?), míg a Phoenix Suns Kevin Durantet szerezte meg. Az NBA eljutott oda egyébként, hogy 2022-ben és 2023-ban a csapatok úgy dobálják az első körös draftcetliket egymáshoz, ahogyan a gyerekek a gumilabdát a játszótéren, így adta fel ezt a fajta erősítési lehetőéget hosszú évekre például a Minnesota Timberwolves Rudy Gobertért, a Cleveland Cavaliers Donovan Mitchellért, az Atlanta Hawks Dejounte Murrayért, a Dallas Irvingért, a Suns pedig Durantért. A rájátszásban pedig a Miami Heat azt bizonyította be, hogy nem a star power minden esetben a siker kulcsa.

A 2022-23-as szezon előtt – amikor még a fentebb említett dolgok közül még sokat nem láthattunk előre – mi összegyűjtöttük jó szokásunkhoz híven a Sport TV NBA-vel foglalkozó kollégáinak tippjeit, és így visszatekintve olyan jót lehet derülni azon, mennyire mellé tudtunk lőni bizonyos témakörökben. Tényleg érdemes elolvasni.

A Denver Nuggets lett a bajnok.

Megrészegültünk a Golden State Warriors 2022-es bravúrjától, és még láttuk a potenciált a 2021-es bajnokban, a Milwaukee Bucksban, illetve a Denver Nuggets hosszú éveken át tartó szerencsétlensége (elsősorban Jamal Murray és Michael Porter Jr sérüléseire gondolunk most) is bezavart nekünk. Senki sem gondolta azt, hogy ez a Nuggets képes lesz bajnoki címet szerezni, mert csak a Warriors, a Bucks és a Clippers kapott szavazatot.

A Miami Heattel játszotta a döntőt.

Mondunk jobbat, még csak arra sem gondolt senki, hogy a Denver Nuggets ott lesz a fináléban, arra meg még úgy sem, hogy a Miami Heat is eljuthat oda. A három fentebb említett bajnokesélyes mellett még a Philadelphia 76ersnek adtunk egy kis esélyt erre. Nem jött be. Azért nem szégyelljük magunkat, mert az NBA Bracket Challenge játék alapján Magyarországon egyetlen ember, nevezetesen a Sport TV 2842 főt számláló csoportját megnyerő Daru Árpád látta jönni a Nuggets-Heat döntőt, és globálisan is csak 16-an tippeltek erre.

A Milwaukee Bucks nyerte az alapszakaszt

Az egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy a wisconsiniak megnyerik az alapszakaszt, ezt Haraszti Ádám, Méhes Gábor és Szabó Máté látta is előre. A bökkenő az volt, hogy ezzel nem mentek sokra, hiszen az első körben kiejtette Giannisékat a papíron nyolcadik helyen befutó Miami Heat. Ez az edző, Mike Budenholzer állásába került azóta.

A Detroit Pistons lett a Wembanyama-lottó vesztese

Hiába küzdött nagyon keményen több csapat is azért, hogy a Wembanyama-lottó nyertese legyen, a legnagyobb pofára esést a Detroit Pistons mutatta be. A szurkolói végig nézték, ahogyan mindenki felpofozza oda-vissza a kedvenceket, akik így csak 17 győzelmet szereztek, és fölényesen tökutolsók lettek, aztán a draft sorsolásán ez a sok szívás csak az ötödik választás jogának megszerzésére volt elég. San Antonióban pedig mindenki röhögött, mert a texasiakról mindenki tudta, hogy ez a „feltankolás” éve lesz, míg a Detroit Pistonstól azt várta mindenki, hogy picit elindul majd felfelé.  Ezért nem is kapott szavazatott a szezon előtt tőlünk.

Joel Embiid lett az MVP…

…de nem érdemelte meg. Tovább is léphetünk. Na jó, ennél bővebben is lehet erről beszélni, mert a Sixers centerének isteni szezonja volt, nem mondhatnánk azt, hogy nem érdemelte meg a címet. Inkább az volt a csúnya, ahogyan a közvéleményt és egyben a szavazásra jogosult szurkolókat hangolták Nikola Jokic ellen. Nem ritkán a gusztustalanság határát súrolva. Viszont szerintünk a szerb picit sem bánkódik, hisz a rájátszásban és a döntőben főleg megmutatta, hogy ő volt idén az NBA legjobb játékosa. Nem kicsit, hanem nagyon. Embiid a szavazást egyébként fölényesen megnyerte, és egyébként ezt előre látta Németh Isti, Szalay Tamás és Zsivera Gábor. Egyébként Nikola Jokicra egyedül Haraszti Ádám tippelt, ami hivatalosan nem volt helyes, de gyakorlatilag neki volt igaza.

Paolo Banchero lett az Év Újonca

Nem nagyon volt kérdés, hogy Paolo Banchero lesz az Év Újonca. Ő megkapta a Magic öltözőjének legnagyobb szekrényét a szezon során, 20 pontot dobott meccsenként, és látszik, hogy ő lesz a Magic (egyik) arca hosszú éveken át. Csak azért nem száz százalékkal nyerte az Év Újonca-szavazást, mert Walker Kesslernek is adtak két szavazatot. A mi szakértőink közül tízből nyolcan előre látták a Banchero-sikert, csak Dávid Kornél és Haraszti Ádám volt szkeptikus.

Jaren Jackson Jr védekezett a legjobban

Zsivera Gábor volt közülünk az egyetlen, aki tudta, hogy Jaren Jacksonnak mókolnak a statisztikáival hazai pályán számára ez az év egy áttörés lesz, és így a végén ő lesz az Év Védője. Immár másodszor lett blokkirály, hármat osztott ki meccsenként, Brook Lopezzel volt szoros a verseny, de ez a szavazás végül Jacksonnak kedvezett.

Malcolm Brogdon lett a legjobb hatodik ember

Tavaly ősszel még nem arról szóltak a hírek Malcolm Brogdonnal kapcsolatban, hogy az orvosi vizsgálatokon nem felel meg az elvárásoknak, hanem arról, hogy a Boston Celtics számára ő egy tökéletes játékos, míg a játékos számára a Boston Celtics egy tökéletes csapat. Valóban kiváló szezont futott, és a cserepadról nagyon fontos szereplőként szállt be meccsenként. Ezt előre látta jönni Dávid Kornél, Zsivera Gábor és Szalay Tamás.

Lauri Markkanennél többet nem fejlődött senki

Mivel e sorokat Szabó Máté írja, így egy mindent tudó orákulumként lehet rá hivatkozni, hiszen ő volt az egyetlen, aki azt gondolta, Lauri Markkanen szerepe nő majd annyit a Utah jazzben, hogy a Legtöbbet Fejlődött Játékosnak válasszák. Most itt gyorsan le is vezethetjük a logikát: Azt gondoltam, a Utah Jazz tankol majd, miután a Gobert-Mitchell párost szélnek eresztette, és a finn lesz ennek a szituációnak a kedvezményezettje. Sem Chicagóban, sem Clevelandben nem tudott kiteljesedni, és Utahban lesz majd óriási esélye erre. Azt leszámítva, hogy a Jazz nem volt olyan szörnyen tankoló üzemmódban, a Markkanenre vonatkozó tipp bejött.

Ha összesítünk, akkor az jön ki, hogy a 2022-23-as szezonban Zsivera Gábor tippelt a legjobban 4 találattal, őt Szalay Tamás és Szabó Máté követi a dobogó második fokán 3-3-mal, Méhes Gábor és Németh Isti 2-2 ponttal zárt, míg a Dávid Kornél-Faragó Richard-Haraszti Ádám-Szaniszló Csaba-Tőrös Balázs négyesnek 1-1 pont jutott.

Ezt a játékot megismételjük majd a 2023-24-es szezon előtt is.