A listavezető ismét nyerési kényszerben • SportTV

A listavezető ismét nyerési kényszerben

2024. 01. 06. 12:32    
Olvasási idő: 2 perc

Négy mérkőzéssel folytatódik a Serie A 19. fordulója, amely egyban az esztendő nyitó, az első futballfélév, az „őszi” idény záró köre is. Az összes mérkőzést élőben láthatják felületeinken, a listavezető Interét a Sport2-n, a többit az AMC Mikrón, éjjeli-hajnali ismétlésekkel.

Reszkess, Verona! Lautaro Martínez és Marcus Thuram ismét együtt ostomolhatja az ellenfél kapuját… (Fotó: Getty Images)

Parádés évet zárt az Inter. Lemaradt ugyan a scudettóért folytatott versenyfutásban és elveszítette a BL-döntőt, de megnyerte mindkét olasz kupaküzdelmet (Coppa és Supercoppa Italia). Ráadásul csak a bajnoki meccseket számlálva az öt európai topligában csupán a ManCity nyert nála több mérkőzést. Ennek az esztendőnek úgy vág neki, hogy az olasz kupából már kibukott – ezt engedik el a legkönnyebben a nerazzurri hívei – , de a Serie A-t vezeti, igaz csak két ponttal, áll a BL-ben (a sziklakemény Atléticóval kell megküzdenie február-márciusban) és két hét múlva nekifuthat Szaúd-Arábiában a Supercoppa megvédésének.
A bajnokságban a Juve szorgos, többnyire egygólos győzelmekkel szívósan üldözi a milánói óriást, ezért nincs lehetőség a botlásra, ugyanúgy nyerni kell mindig és főleg otthon az olyan alsóházbeli együttesek ellen, mint például a Verona. Persze egy pontocska is elég lenne a félidényes elsőséghez (sokkal jobb a gólkülönbsége, mint az üldöző Juvénak), de nyilvánvaló, hogy a rekordbajnok csak újabb győzelmi szériákkal tartható maga mögött.
Dacára a karácsony előtti Cagliari elleni sikernek, a Hellas fokozatosan visszaesve most ismét a hosszú, kiesés elleni versenyfutás csapatai közt találta magát, azaz ugyancsak szüksége van minden egyes pontra, s alighanem mindent meg is tesz a megszerzésükért.
Lautaro Martínez és Dimarco a hét közepe óta együtt edz a csapattal, Inzaghi akár kezdőként is számíthat rájuk a San Siróban. Ha az argentin világbajnok kezd, Arnautovic – aki első gólját a Genoa ellen szerezte Milánóba visszatérése óta – marad ki az induló 11-ből. Pavard is versenyben van a csapatba kerülésért, aki november óta először csereként lépett pályára, az ő szerzemény Tajon Buchanan legkorábban a jövő héten a Monza ellen szerepelhet először. Dumfries és Darmian küzdhet a középpálya jobb szélső posztjáért harcol, Dimarco meg Carlos Augustót váltja a bal oldalon.
A túloldalon Marco Baroni dolgát viszonylag kevés sérülés akadályozza, viszont a téli átigazolási időszakban már távozott Hien az Atalantába, Hongla a Granadába, Terracciano meg az AC Milannal között szerződést. A belga csatár Cyrile Ngonge iránt is nagy az érdeklődés, a 17 találkozón öt találattal házi gólkirály egyelőre maradt a szerelmesek városában és a jobb szélről indul a veterán center Milan Djuric támogatására. Duda a múlt héten letöltötte eltiltását, Hongla helyére kerülgjhet vissza a csapatba.

A Frosinone–Monza mérkőzésen két középcsapat küzd meg. A Brianzoli éppen három ponttal van elmaradva a tavalyi abszolút újonctó, amelynek a „futballbabonával” ellentétben ebben az idényben sincsenek kiesési gondjai. Mi több, a lombardiei egylet megcélozza a felsőházat, ha nyert Lazio tartományban és a Toribo nem veri meg a bajnoki címvédő Napolit vasárnap, a fordulót már az első tízben is zárja.

A Lecce–Cagliari meccsen az igazi pontszerésikényszer a vendéhóg szárdok véllát nyomja, a hazaiaknak hat pontz az előnye a két 14 pontos, a Verona és a Cagliari előtt, akik közt a kiesést jelentő virtuális vonal húzódik. (Más kérdés, hogy az idény végén pontegyenlőség esetén külön pluszmérőzés, az úgynevezett  spareggio dönt.)
A nap negyedik meccsét a hektikus, de lassan többször rossz, mint jó teljesítményt nyújtó Sassuolo és az elmúlt évtized legjobb idényét futó, effektív BL-helyért küzdő játssza. A violák pontelőnnyel maradnak a pénteken két pontot elhullajtó Fiorentina Bologna előtt, Reggio Emiliában derül ki, hogy ez az előny csupán egy marad, vagy kettőre, esetlen négyre nő a forduló vasárnap esti zárásakor.

Kapcsolódó

TÉNYEK, CSÚCSOK, SOROZATOK (Serie A, ’24. 1. 6.)

INTER–VERONA

Az Inter legutóbbi négy hazai bajnokiját úgy nyerte meg, hogy gólt sem kapott. Ha ezt megismétli, ötös clean sheetes hazai szériát először ér el 2018 szeptember-decembere óta, akkor Luciano Spalletti ült a kispadon. + A Hellas legutóbbi hat idegenbeli bajnokiján gólt sem szerzett, előtte pedig hatszor is betalált a kapuba ellenfele pályáján. + Lautaro Martínez öt gólt szerzett a Verona ellen a Serie A-ban, csak három csapat ellen volt eredményesebb: Lazio (6), Salernitana és Cagliari (9-9). Négyet az ötből a legutóbbi három meccsen ért el a sárga-kékek ellen, emellett adott egy gólpasszt is.      

FROSINONE–MONZA

Első mérkőzésük lesz az élvonalban, az eddigi négyet a Serie B-ben vívták 2020 és 2022 között, a brianzai csapat kétszer nyert egy ellenében, egy döntetlen mellett. + A Frosinone elvesztette legutóbbi három bajnokiját, ennél hosszabb negatív sorozata Moreno Longo alatt volt 2018-ban (6). + Az öt topbajnokságban legalább 7 gólos játékosok közül csak Jude Bellingham (2003. június 29-én született) fiatalabb a frosinonei Matias Soulénál (a 7 gólos argentin 2003. április 15-én látta meg a napvilágot).

LECCE–CAGLIARI

Legutóbbi két meccsükön ikszeltek a 2019–20-as idényben, ez csak eggyel kevesebb annál, mint ahány remijük volt az azt megelőző 16 összecsapáson (6 Lecce-, 7 Cagliari-gy.) + A legutóbbi, Empoli elleni találkozón (0–0) először maradt érintetlen a szárdok hálója tavaly szeptember, az Udinese elleni találkozó (0–0) óta véget vetve egy 13 meccses szériának, amely mindegyikén legalább egy gólt kapott, két egymás utáni clean sheetje egyazon idényben nem volt 2021 májusa óta. + Leonardo Pavoletti 4 gólt szerzett 13 meccsen az idényben, egy gólnyira van egyéni szezoncsúcsától (2021–22, 5 gól 33 találkozón) – a csatár a legidősebb olasz játékos, aki legalább négy gólt szerzett az idényben (a többi nemzetiség gól-korrekordere közül csak Giroud szárnyalja túl).

SASSUOLO–FIORENTINA

A Sassuolo 26 legutóbbi bajnokiján kapott legalább egy gólt, a jelen Serie A-idényben egyedül áll a csapatok között ezzel. + A Fiorentina három legutóbbi meccsét kapott gól nélkül nyerte meg, először 2023 augusztusa óta. Nem nyert meg három egymás utáni mérkőzést egyformán 1–0-ra 2010 áprilisa óta, amikor Paulo Sousa volt ez edzője és a Cagliari, Crotone, Bologna trió az ellenfél, négyes ilyen szériája még sosem volt a violáknak a liga meglapítása óta. + Domenico Berardi 10 gólt szerzett a Fiorentina ellen, csak a Milan ellen talált be többször (11) az élvonalban. Az ő A-ligás bemutatkozása (2013–24) óta csak Quagliarella és Icardi (mindkettő 11) talált be többször  a Fiorentina kapujába.

Serie A, 19. forduló. Sport2 12:15 FC Internazionale–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Hrutka János); AMC Mikro 15:00 (felv. Sport2 4:00) Frosinone Calcio–AC Monza (kommentátor: Engyel István); AMC Mikro 18:00 (felv. Sport2 23:45) US Lecce–Cagliari Calcio (kommentátor: Engyel István); AMC Mikro 20:45 (Sport2 2:00 Sassuolo Calcio–ACF Fiorentina (kommentátor: Haraszti Ádám)