Újraindulás Revierderbyvel • SportTV

Újraindulás Revierderbyvel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 16. 11:52    
Olvasási idő: 3 perc

Vigyázz! Kész? Rajt! – (újra) indul a Bundesliga és a 2. Bundesliga. Németországban és a Sport TV képernyőjén is.

Habár a háttérben most nem lesz ott közel 80 ezer szurkoló, a Bundesliga egyik legjobb légiósa, Jadon Sancho most is remek párharcot vívhat Suat Serdarral (Fotó: Getty Images)

Végre újra Bundesliga (1 és 2)! Még mielőtt rátérnénk a közvetítendő meccsek előzeteseire, ajánljuk szíves figyelmükbe általános helyzetképünket Mészáros Ábel szakértől „klaviatúrájából” és egy kis rekordelőzetest is. 
Most pedig lássuk a szombati négy meccsünket!

BOCHUM–HEIDENHEIM

Az „igazi újraindulás” délután 1-kor történik meg, ekkor négy mérkőzéssel elrajtol a 2. Bundesliga.  Mi a kvartettből a Bochum–Heidenheim párosítást választottuk, mert abban mind a két csapat számára emelt a tét már az újrakezdés pillanatától. A hazaiak éppen az osztályozó vonal fölött helyezkednek el, három pontnyira a jelenleg a bennmaradásért folyó pluszmeccsre kötelezett pozíciót elfoglaló Wiesbadentől. A vendég Heidenheim „tükör” helyzetben van, a táblázat tetején szintén éppen a vonal alatt áll, s ugyanúgy három pont a differencia, ennyivel van elmaradva a HSV-től, amely az elpackázott idény után őrült erővel hajt a Bundesliga-tagságért.

A hazaiaknál a támadó középpályás sor jobb oldali helyéért ketten küzdenek, Osei-Tutu és Zoller közül választ majd játékost a kezdőbe Thomas Reis mester. A Bochumban Gamboának, a Heidenheimben Kleindienstnek és Mohrnak van 4-4 sárga lapja, nekik kell vigyázniuk, behogy az újraindulást követő játéknapon már fegyelmi okból kelljen kihagyniuk a találkozót.

Kapcsolódó

Bochum–Heidenheim örökmérleg

Összesen: 12 mérkőzés, 6 Bochum-győzelem, 2 döntetlen, 4 Heidenheim-siker/ 20–18-as gólkülönbség. Ebből a 2. Bundesligában: 5–3–1–1/ 9–5
Bochumban: 20–9–7–4/ 38–23. Bochumban a 2. Bundesligában: 5–3–1–1/ 9–5
Az őszi mérkőzésen: Heidenheim–Bochum 2–3. G.: Leipertz, Schimmer, ill. Zoller, Blum, Ganvoula (2019. 10. 6.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Simon Terodde (4 mérkőzés–4 gól–0 lap), ill. Marc Schnatterer (12–4–0)

DORTMUND–SCHALKE

A két mester, Lucien Favre (balról) és Sandro Wagner újabb szellemi párbaja döntheti el a Ruhr-vidéki derbi sorsát (Fotó: Getty Images)

Rögvest az elején a Revierderbyvel, a hatalmas hagyományú, már 96. Bundesliga-összecsapását számláló Dortmund–Schalkéval indulunk az élvonaltól. Itt különösen fognak hiányozni a nézők („Dortmund–Schalke nézők nélkül – olyan, mint a sör hab nélkül” – kommentálta Facebook-oldalunkon egy nézőnk a párosítát. Igaza van persze, de a mostani különleges helyzetben inkább örüljünk, hogy lejátsszák a találkozót…) A koronavírus-szünet egyes csapatoknak segített is azzal, hogy sérültjeik egy része visszatérhet. A Dortmund nem tartozik ezek közé… Négy válogatott játékosa, Reus, Nico Schulz, Witsel és Zagadou  továbbra is harcképtelen, így Lucien Favre-nak U23-as játékosokkal kellett feltöltenie a keretet, alighanem még a cserepadra is jut belőlük.
A „pillanatnyi” forma jelenleg értelmezhetetlen kategória, mindenestre a BVB legutóbbi hat tétmeccsből a márciusi félbeszakadás előtt 5-öt megnyert, csak a Parc de Princesben kapott ki, azzal viszont ki is esett a BL-ből. A Schalke viszont 7 mérkőzés óta nyeretlen, két-két vereség közepén három döntetlen alkotja „eredménytelenségi szendvicsét”. Ám ez – hangsúlyozzuk még egyszer – kéthónapos kihagyás, s ennek minden következménye miatt inkább csak „számszaki érdekesség”, aligha lehet reális következtetéseket levonni belőle a szombat délutáni derbire vonatkozóan.

Kapcsolódó

Dortmund–Schalke örökmérleg

Összesen: 113 mérkőzés, 38 Dortmund-győzelem, 36 döntetlen, 39 Schalke-siker/ 177–167-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 95–33–30–42/ 147–137
Dortmundban: 54–24–18–12/ 95–60. Dortmundban a Bundesligában: 47–20–15–12/ 84–56
Az őszi mérkőzésen: Schalke–Dortmund 0–0 (2019. 10. 26.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Lothar Emmerich (12 mérkőzés–11 gól–0 lap), ill. Gerhard Kleppinger, Olaf Thon és Kevin Kuranyi 5-5 gól

LEIPZIG–FREIBURG

Timo Werner (jobbról) egyik kedvenc ellenfele a Freiburg, 7 meccsen eddig 7 gólt szerzett  a fekete-erdeiek ellen (Fotó: Getty Images)

Aki inkább a magyarokra kíváncsi, annak jó szívvel ajánlhatjuk a 2-es csatornánkon a Leipzig–Freiburg összecsapást. Az előzetesen tervezett kezdőcsapatokban egyaránt ott találhatjuk Marco Rossi potenciális kerettagjait. A lipcseiek kapuját természetesen Gulácsi Péter védi, az SCF középpályájának centrumában pedig Sallai Roland neve olvasható. Reméljük, mindketten tényleg ott lesznek a pályán a kezdő sípszókor. Ráasásul Willi Orbán neve mellett csak „edzéslemaradást” jelent a Kicker online, azaz válogatott középhátvédünk is talán már a közeljövőben  visszatérhet.
A meccsnek persze a Lipcse a favoritja, még akkor is, ha a már több csapattal, így a Bayernnel is kírbe hozott francia középhátvéd, Upamecano öt sárga miatti eltiltás okán nem léphet pályára, viszont több mint hét hónapos (nemcsak a vírus, hanem korábban szerzett súlyos  sérülés miatti) kihagyást követően Konaté újra bevethető, így lesz elég középső védője Nagelsmann mesternek. Ha a Freiburg edzője Christian Streich a négy középpályásos felállás mellett foglal állást, a rengeteget dolgozó Höler és a technikás Sallai jól kiegészíthetik egymást a csapatrész közepén.

Kapcsolódó

RB Leipzig–Freiburg örökmérleg

Összesen: 9 mérkőzés, 4 Leipzig-győzelem, 1 döntetlen, 4 Freiburg-siker/ 18–13-as gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 7–4–0–3/ 10–2
Lipcsében: 4–3–1–0/ 11–3. Lipcsében a Bundesligában: 3–3–0–0/ 10–2
Az őszi mérkőzésen: Freiburg–Leipzig 2–1. G.: Höfler, Petersen, ill. Klostermann (2019. 10. 26.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Timo Werner (7 mérkőzés–7 gól–0 lap), ill. Florian Niederlechner és Nils Petersen 3-3 gól

FRANKFURT–MÖNCHENGLADBACH

Danny Da Costa már betalált a gladbachi kapuba, még tavaly februárban (Fotó: Getty Images)

A napi „német négyesünket” az Eintracht–Borussia meccs teszi teljessé. A hazaiak trénere, Adi Hütter még polemizál a felállási formáción, a legvalószínűbb, hogy a 4-2-3-1-es sémával küldi a pályára embereit. Ez esetben Sow helyett Chandler vagy Da Costa játéka kerül az előtérbe. A Gladbachból a térdműtéten átesett Zakaria hiányzik, Wendt kikerülhet a bal oldalra. Két válogatott, Kramer és Stindl csak később kapcsolódott be a közös edzésekbe, ők vélhetően csak a cserepadon kezdenek.
Csak lazán a Bundesligéhoz kapcsolódő információ, hogy az élő meccsek után is lehet látni nálunk egy kis „német futballt.” A Király Gáborról készült portréfilmben (Sport1 21:30) több alkalommal is szóba kerülnek a német futballban, főként a Herthában, de az 1860 Münchenben töltött időszaka is a legendás szürke mackónadrág(ok)  birtokosának.

Kapcsolódó

Frankfurt–Mönchengladbach örökmérleg

Összesen: 98 mérkőzés, 37 Frankfurt-győzelem, 26 döntetlen, 35 Gladbach-siker/ 150–150-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 91–34–26–31/ 128–134
Frankfurtban: 48–24–12–12/ 79–51. Frankfurtban a Bundesligában: 45–22–12–11/ 74–47
Az őszi mérkőzésen: Mönchengladbach–Frankfurt 4–2. G.: Thuram, Wendt, Ellvedi, Zakaria, ill. Da Costa, Hinteregger (2019. 10. 27.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Bernd Hölzenbein (28 mérkőzés–11 gól–1 lap), ill. Jupp Henckes (20–10–2)

2. BUNDESLIGA, 26. forduló. Sport1 13:00 VfL Bochum–1. FC Heidenheim 1846 (kommentátor: Haraszti Ádám); BUNDESLIGA, 26. forduló. Sport1 15:00 BV Borussia Dortmund–FC Schalke 04 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport2 15:30 RasenBallsport Leipzig–SC Freiburg (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 18:15  SG Eintracht Frankfurt–BV Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs)