Melyik csapat vezet a forduló után? • SportTV

Melyik csapat vezet a forduló után?

2022. 03. 06. 10:11    
Olvasási idő: 5 perc

A vasárnapi játéknap hat mérkőzéséből négyet láthatnak a Sport2-n. Az esti Napoli–Milan csúcsrangadó háromféle eredménye három csapat egyikét ülteti a trónra. Amelyikük nyer, éllovas lesz, döntetlen esetén az Inter marad az élen, jobb gólkülönbségével.

Szymon Zurkowskitól van félni valója a genovai védőknek: ősszel gólt szerzett é s gólpasszt is adott ellenük az Empoli játékosa. ()Fotó: Gertty Images)

GENOA–EMPOLI

A Genoának most már roppantul szüksége van a három pontra. Legutóbb senki sem adott szemernyi esélyt sem a kikötővárosiaknak az Inter ellen, de a remekül harcoló csapat végi állta a sarat a címvédővel, és értékes ponttal távozhatott a San Siróból. A pozitív eredmény ellenére legutóbbi öt mérkőzése mindegyikén ikszelt, így nyolcpontnyira van attól, hogy bent maradhasson az olasz élvonalban, vagyis a győzelem boldogíthatja csak, s adhat reményt a folytatásra.
Az Empoli a múlt héten ötgólos thrillert produkált a Juve ellen, egy fej fej mellett vívott ”sprintversenyben”. A Juventus fél óra után előnybe került, de Zurkowski pillantok alatt egyenlíteni tudott. Az öreg hölgy még a félidő vége előtt egyenlített, majd a 60. percben már megduplázta előnyét új szerb ikonja, Vlahovics révén. Tíz percre rá a La Mantia szépíteni tudott, de az újabb egyenlítésre már nem futotta az erejéből.
A Genoában Cambiaso, Makszimovics, Vanheusden, Piccoli, Criscito és Bani bevethetetlen, vagy egyikük-másikuk csak a cserepadra ülhet le. Az Empoliból Ismajlit eltiltották ötödik sárgája után, Marchizza és Haas sérülés miatt kénytelen kihagyni a meccset.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Ez a két csapat nem nyert még 2022-ban bajnokit. Az Empoli csupán 4 pontot szerzett, ez a legkevesebb a ligában (a liguriaiaknak 6 van az idén). 2. Az Empoli elvesztette legutóbbi két meccsét. Ennél hosszabb vereségsorozata legutóbb 2018 decemberében volt (4, a Fiorentina, a Samp, a Torino és az Inter ellen) 3. Az egyetlen meccs, amelyen Szymon Zurkowski gólt is lőtt és asszisztot is adott, a Genoa ellen volt 2021. november 5-én, amikor csereként állt be; az Empoli középpályás 5 gólnál jár, ez annyi, mennyit az előző két idényben a B-ligában összesen szerzett.

Kapcsolódó

Genoa–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 29 mérkőzés–9 Genoa-győzelem–13 döntetlen–7 Empoli-győzelem/ 36–30-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 11–4–5–2 / 13–10.  Genovában: 14–6–6–2 / 23–17. Genovában a Serie A-ban: 5–2–2–1 / 4–3. A párosítás legjobb gólszerzői: Marco Carparelli (Genoa) 4 gól, Cosimo Francioso (Genoa) 3, Giovanni Pisano, Alessandro  Quaggiotto és Christian Kouamé (Genoa) 2-2
A legutóbbi mérkőzés: Empoli–Genoa 2–2 (0–1). Gólok: Di Francesco, Zurkowski, ill. Criscito, Bianchi (2021. 11. 5.). A legutóbbi bajnoki Genoa-győzelem: 3–1 (2019. 1. 18., Empoliban); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 11. 5., Empoliban); a legutóbbi Empoli-győzelem: 0–2 (2015. 10. 24., Empoliban). Házi gólkirály: Mattia Destro 9, ill. Andrea Pinamonti 9 gól.

FIORENTINA–VERONA

A Fiorentina igen masszív futballt mutatott be a tél második felében, csak a Sassuolo és a Juventus elleni vereség árnyékolja kissé a képet. A játékosok néhányszor döntő pillanatokban botlottak, de gyorsan észhez térhetnek. Vincenzo Italiano tanítványai tovább harcolnak a Bajnokok Ligájába jutásért, a kupában pedig eddig remekül helytálltak, bár a hazai 0–1 után a az elődöntőben a visszavágón bravúr kellene a döntőbe jutáshoz.
A Verona tovább örvendezteti híveit remek fellépésekkel, s minden arra mutat, továbbiakra is képesek lehetnek. Igaz, közben akadt kisebb hullámvölgyük is, de a jelek szerint visszatérhetnek a korábbi szintre. Igor Tudor gárdája nem tart az akadályoktól, akár még feljebb is léphet jelenlegi 9. helyénél.
A Fiorentinából Bonaventura piros kap miatti eltiltása, Odriozola térdsérülése miatt hiányzik.
A Verona sérültlistája terjedelmesebb: Cancellieri bokaproblémák, Pandur váll-, Barak izomsérülés, Praszelik rándulás, Recosz közelítőizom-fájdalmak, Dawidowicz kresztszalag-szakadás miatt nem állhat rendelkezésre.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina 25-öt otthon szerzett eddigi 42 góljából (60%), csak az Internek van nagyobb pont/meccs átlaga, mint a firenzeieknek  2. Vincenzo Italiano, aki játékosként 11 idényt játszott a Veronában a Serie A-ban és B-ben, edzőként még sosem győzte le volt csapatát, 0-1 és 1–1 volt két ilyen meccse eredmánye.  3. Giovanni Simeone 20 gólt szerzett 74 meccsből a Fiorentina színeiben; az egyetlen, aki több gólt szerzett nála a Verona csapatában egy idényben Luca Toni, aki kétszer 20-ig jutott, 2012–13-ban és 2013–14-ben.

Kapcsolódó

Fiorentina–Verona bajnoki örökmérleg

Összesen: 71 mérkőzés–32 Fiorentina-győzelem–22 döntetlen–27 Verona-siker/ 102–75-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 61–28–20–13 / 90–65. Firenzében: 35–18–11–6 / 56–32. Firenzében a Serie A-ban: 30–14–10–6 / 44–31. A párosítás legjobb gólszerzői: Gabriel Batistuta (Fiorentina) 7 gól, Giancarlo Antognoni (Fiorentina) 6, Enrico Chiesa és Roberto Baggio (Fiorentina), valamint Sergio Clerici (Fiorentina és Verona) 4-4
A legutóbbi mérkőzés: Verona–Fiorentina 1–1 (1–0). Gólok: Lasagna, ill. Castrovilli (2021. 12. 22.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 2–1 (2021. 4. 20., Veronában); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 12. 22., Veronában); a legutóbbi Verona-győzelem: 0–1 (2019. 11. 14., Veronában). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 17, ill. Giovanni Simeone 15

JUVENTUS–SPEZIA

A Juve felzárkózási terve sikerrel kecsegtet, már a 4. helyen áll, már három ponttal a Rómában vereséget szenvedő Atalanta előtt. A Spezia ugyan 16., de egy meccsel többje van az őt 4 pont hátrányból üldöző legjobb kieső helyen tartózkodó Veneziánál – igaz eggyel találkozóval kevesebbet játszott a vele azonos pontszámmal álló Cagliarinál. Egy torinói vereség viszont azt jelentené, már a szakadék szélén táncol.
A Juve sérüléshulláma továbbra is csak nagyon lassan látszik apadni. Bonuccit most ismét kezelni kell, ezúttal vádliproblémával. Chiesa, Alax Sandro, McKennie, Zakaria és örök védőtársa, Chiellini társaságában csak a pálya széléről nézheti majd a találkozót.  Dybal, Rugani és Bernardeschi a héten már rendes csapatedzéseken vehetett részt, elvileg akár bevethetők is lehetnek az Allianz Stadionban. Az akut védőhiány miatt a sokoldalú Danilónak ezúttal a védelem közepén kell helytállnia. Az új kedvenc, Vlahovics már korábban jól teljestett a Spezia ellen, három meccsen 4 gólt szerzett, közte egy mesterhármassal októberben, még a Fiorentina színeiben.
A Spezia nélkülözheti legveszélyesebb emberei egyikét, Nzolának a héten orvosi vizsgálatokon kellett részt vennie. Manaj viszont visszatérhet büntetése letöltése után, lehet, hogy ő pótolja az angolai válogatottat. Colley és Sala játéka is kétséges, Sher és Sena biztosan nem játszhat, Kiwior és Amian el van tiltva, utóbbit a múlt héten az idényben már másodszor állították ki. Provedel kapusban viszont b0tózhatnak, bár a múlt kóhétebn a csapat kikapott a Romától, a kapuvédő 73%-kal a liga legmagasabb védési értékét produkálta a ligában ebben az idényben.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Spezia háromszor egymás után vesztett, négy sorozatban vesztett meccse még sosem volt az élvonalban, legutóbb vesztettek idegenben, kétszer egymás után még sosem a Serie-ban. 2. A Juve legutóbbi három meccsén egyaránt szerzett gólt fejesből, összesen 8-nál tart az idényben, ennél több csak az Internek (14) és a Laziónak (11) van a ligában – a Spezia csak kettővel dicsekedhet, ez holtversenyben a legkevesebb. 3. Vlahovics a hatodik játékos a liga történtében, aki 23 éves kora előtt két egymást követő idényben eljutott 20 gólig, az öt előd: Meazza, Borel, Altafini, Boniperti és Gilardino.

Kapcsolódó

Juventus–Spezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 5 mérkőzés–3 Juventus-győzelem–1 döntetlen–1 Spezia-siker/ 13–7-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 3–3–0–0 / 10–3. Torinóban: 2–1–0–1 / 5–3. Torinóban a Serie A-ban: 1–1–0–0 /3–0.  A párosítás legjobb gólszerzői: Cristiano Ronaldo (Juventus) 3 gól, Federico Chiesa, Pio Ferraris, Álvaro Morata (Juventus) és Gino Rosetti (Spezia) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Juventus 2–3 (1–1). Gólok: Gyasi, Antiste, ill. Kean, Chiesa,  De Ligt (2021. 9. 22.). A legutóbbi bajnoki Juventus-győzelem: 3–2 (2021. 9. 22., La Speziában); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2007. 1. 27., La Speziában); a legutóbbi Spezia-győzelem: 2–3 (2007. 6. 10.). Házi gólkirály: Paulo Dybala 7, ill. Daniele Verde 5 gól.

NAPOLI–MILAN

Olivier Giroud gólöröme. Hasonlóból ha csak egy akad a Maradona Stadionban, az pontot jelenthet a Milannak (Fotó: Getty Images) 

Mindkét fél egy-egy ponttal van elmaradva a listavezető Intertől – a háromféle végkimenetel más-más listavezetőt „generál”, mint utaltunk rá bevezetőnkben. A döntetlen „halmozottan rossz” mindkét csapatnak, hiszen ezzel a meccsel eggyel többjük lesz mint a bajnok fekete-kékeknek, azaz három vesztett ponttal lesznek hátrányban a „kék” milánói sztárcsapat mögött. A Napolit a Barca simán kiejtette az Európa-ligából, a Partenopeinek már csak a bajnokságra kell összpontosítania. A Milan a kupában frusztráló 0–0-t játszott az Interrel, azaz továbbra is keresgéli csapatszinten a góllövő formáját.
A nápolyiakkal idegenben játszani nem egyszerű feladat, a Milannak például az elmúlt 14 Maradona Stadion-, ill. San Paolo-beli mérkőzésükön csupán egy alkalommal sikerült. Stefano Pioli nagyon szeretne változtatni ezen a rekordon. Ha nyerne, praktikusan milánói kettős versennyé válna a scudettóért folyó küzdelem.
Spalletti Malcuit és Tuanzebe nélkül marad a meccsen, de Anguissa és Lozano újra felbukkanhat az együttesben. A Napoli a Lazio elleni győzelem lendületével mehet tovább, egy esetleges újabb győzelem sokat segíthetne abban, hogy 1990 után újra a bajnoki címért versenyezhessen.
A Napoliban Ospina előtt alighanem megmarad a Di Lorenzo, Rrahmani, Koulibaly, Mario Rui védelmi négyes, a középpályán Lobotka és Fabián Ruiz szerepelhet a centrumban, vélhetőleg nehéz feladat elé állítva a Bennacer, Tonali dót. Zielinskié lehet az irányító középpályás feladata, aki a két szélről Insigne és Politano támogat. s hármuknak minél többször játékba hozniuk a csúcsék Osimhent.
Stefno Pioli tudja, hogy csapata az utóbbi időkben kissé hektikusan szerepel. Miután kiábrándítóan játszott a kupaelődöntőben az Inter ellen, most nyakon kell ragadnia az alkalmat Nápolyban. A középső védő Romagnoli a hét közben megsérült, csatlakoznia kell hosszú ideje bevethetetlen poszttársához, Kjaerhez. Kalulu többször jó teljesítmény nyújtott beugróként a védelem közepén, alighanem most is az ő szerepeltetése lesz a megoldás. Calabria az Inter ellen pihenőt kapott, most visszatérhet a jobbhátvéd helyére. Tonali eltiltása után újra bevethető, valószínűleg Krunic helyén tér vissza a csapatba, így Kessié felszabadulva előre léphet irányítónak. A veterán Ibrahinovic hosszabb ideje nem játszhatott, az edzéseken már ott volt, lassan itt az ideje az ő reaktiválásának is. Egyelőre  cserepadra kerülhet vissza, könnyelműség lenne élesben a kezdőbe bedobni. Pioli ebben az idényben a 4-2-3-1-et favorizálja. Maignan biztos kezdő a kapuban,  Caabriam Kalulu, tomoti, Théo Hernándz lehet a védőkvartett. Tonali é Bennacer lesz a pálya közepén, Kessié kissé előbbre kezd.Messias jó volt a vároi kuparangadón, leht, hogy megkapja a boizalmat Saelemaekers helyén, a baloldal Rafel Leaóé, a portugál egyre jobban teljesít az elmúlt időszakban. Giroud marad a center, de Ibra az utolsó 20-30 percre lehet, hogy már válthatja a franciát.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan megnyerte legutóbbi bajnokiját Nápolyban (2020. nov. 22.), két egymást követő nápolyi bajnoki győzelmét legutóbb 981-bnen érte el (akkor a második meccsen Ferrario öngóljával győzött 1–0-ra). 2. A Lazio szerezte a legtöbb pontot az idény második felében (18-at 8 mérkőzésen), a Milan 4. Ebben az időszakban (15 p.); az azúrkékek sorozatban 8 győzelemmel kezdték az idényt, a Milan csak két ponttal – 7 győzelem, 1 döntetlen – állt mögöttük. 3. Azon játékosok közül, akik ebben és az elmúlt idényben is legalább egy gólt szereztek, csak Rafael Leao áll jobban tavalyi önmagánál (8 gól, 6-tal szemben), a többiek ugyanúgy vagy rosszabbul teljesítenek.

Kapcsolódó

Napoli–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 152 mérkőzés–46 Napoli-győzelem–48 döntetlen–57 Milan-siker/ 71–111-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 147–44–48–55 / 168–205. Nápolyban: 75–29–23–23 / 101–91. Nápolyban a Serie A-ban: 73–28–22–23 / 94–87. A párosítás legjobb gólszerzői: Gianni Rivera (Milan) 11 gól, Giuseppe Savoldi (Napoli) 9, Marco van Basten (Milan) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Milan–Napoli 0–1 (0–1). Gólok: Elmasz (2021. 12. 19.). A legutóbbi bajnoki Napoli-győzelem: 1–0 (2021. 12. 19., Milánóban); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 7. 12., Milánóban); a legutóbbi Milan-győzelem: 1–3 (2020. 11. 12.). Házi gólkirály: Lorenzo Insigne, ill. Zlatan Ibrahimovic és Rafael Leao 8-8 góllal

SERIE A, 28. forduló. Sport2 12:15 Genoa CFC–Empoli Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 14:45 ACF Fiorentina–Hellas Verona (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri Dániel); Sport2 17:45 Juventus FC–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 SSC Napoli–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)